Strašidelné slané prsty na Halloween
Jedním z nejoblíbenějších receptů našich dětí na haloweenské párty jsou ošklivé prsty staré čarodějnice. Vedou na plné čáře. Hlavně, pokud si je mohou namočit do rajčatové salsy.
- 1h
- 70 porcí
- jednoduché
Suroviny pro 70 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
polohrubá mouka | 400 g |
sádlo | 100 g |
máslo čerstvé | 100 g |
sýr eidam 30% | 200 g |
smetana ke šlehání, šlehačka | 250 ml |
kořenicí směs provensálské bylinky | 1 lžíce |
mandle | 70 kusů |
sůl | 2 lžičky |
Postup přípravy
-
Nastrouhejte do mouky sýr, rozsekejte do ní tuk, osolte a přidejte provensálské koření. Přilijte chladnou šlehačku a zadělejte těsto. Nechte odpočinou v chladničce přes noc a nebo alespoň 2 hodiny. V ledničce vám ale vydrží i několik dnů, takže se můžete na Haloween přichystat dopředu. Na pomoučněném vále vyválejte na prst silnou placku a rozkrojte na obdélníčky zhruba 5 cm dlouhé a 1,5cm široké. Je to rychlejší a efektnější, než když válíte válečky. Klaďte vedle sebe na plech. Obdélníčky vždy na dvou místech lehce smáčkněte ze strany mezi palci a ukazováčky - tak vytvoříte efekt kloubu. Kloub je ještě možné lehce zvýraznit smáčknutím vidličkou.
-
Mandle můžete rozkrájet na poloviny, pak jich budete potřebovat méně. Nebo můžete použít mandle celé. Vtiskněte je na zhruba centimetr od konce obdélníčku a zajistěte těstem. Některé vypadnou, ale valná většina vydrží - alespoň budete mít co ochutnávat. Pokud chcete mít jistotu, můžete ještě zajistit čarodějce nehty trochou rozšlehaného vajíčka.
-
Pokud chcete opravdu "špinavé" prsty, můžete lehounce místy poprášit grilovacím kořením a prsty vetřít kolem nehtů či do oblasti kloubů... BRRRR.... takové prsty jsou ale jen pro otrlé strávníky....
-
Pečeme při zhruba 180°C než jdou odlepit od plechu a začnou odspodu růžovět.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů