Z receptu vyjde pět menších skleniček.
- 35m
- 5 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Kompot | |
---|---|
1 000 g |
1 000 g |
600 g |
600 g |
2 kusy |
2 kusy |
100 ml |
100 ml |
Postup přípravy
-
Ovoce umyjeme, nasypeme do hrnce, přidáme cukr. Promícháme a opatrně přivedeme k varu. Nepodléváme žádnou tekutinou, ovoce pustí dost šťávy. Povaříme cca 2 minuty.
-
Naplníme do sklenic, do každé sklenice navrch položíme kolečko citronu i s kůrou. Zakápneme rumem.
-
Sklenice uzavřeme, sterilujeme při teplotě 80 - 85ºC po dobu 20–25 minut.
Tip
Brusinky, rybíz i rakytník používáme tradičně ke svíčkové nebo k masu. Vynikající jsou také v kombinaci se sýrem a ořechy.
Makronutrienty
90%
3%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 801 kJ | 1 345 kJ |
Kalorická hodnota | 191 kcal | 321 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
37,5 g
32,9 g |
63 g
55,3 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,75 SVJ | 6,3 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
3,31 g
0,003 g |
5,56 g
0,005 g |
Bílkoviny | 1,06 g | 1,78 g |
Sůl | 0,022 g | 0,037 g |