Lidi, co řikáte anglický kuchyni? Já myslim, že doby, kdy se o ní říkalo, že je mdlá či nudná, jsou dávno ty tam a Briti nám neustále svými recepty dokazujou, s jak rozmanitýma chutěma si uměj parádně pohrát. Je to asi 7 let, co mi moje zbožňovaná kamarádka Brigita přinesla ochutnat Steak and Guinness Cheddar Pie a já padla do mdlob! Tenhle koláč s ragů z hovězího masa, zeleniny a irskýho piva zkrátka nemá chybu a vy ho chcete jíst pořád a pořád dokola!
- 4h
- 10 porcí
- náročné
Potřebné suroviny
Směs | |
---|---|
1 000 g |
1 000 g |
3 kusy |
3 kusy |
2 kusy |
2 kusy |
100 g |
100 g |
3 kusy |
3 kusy |
2 stonky |
2 stonky |
1 snítka |
1 snítka |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
150 g |
150 g |
200 g |
200 g |
1 kus |
1 kus |
20 g |
20 g |
1 špetka |
1 špetka |
Guinness omáčka 440 g |
440 g |
Postup přípravy
-
Maso si nakrájejte asi na 2cm kostky, cibuli na klínky, mrkev a česnek na kostičky a celer třeba na kousky, žejo
-
Všechno pak zalijte Guinnessem, přidejte hrášek, 2 lžíce mouky, promíchejte, přiveďte k varu, přiklopte poklicí a šup s tim do trouby rozpálený na 190 stupňů, asi na 2,5 hodiny. I když to začne pekelně vonět, do trouby nelezte, aby vám z ní neuteklo teplo a neprodloužili jste si tak úmorný čekání na dobrotu
-
Zkrátit si ho ale můžete přípravou listovýho těsta.
Z většího kusu vyválíte placku požadovanýho tvaru podle toho, jakou máte zapejkačku a o trochu větší, aby vám těsto přesahovalo trochu přes kraje. Ze zbytku si vyválíte „poklici“ na ten váš báječnej masovej koláč
-
Do tý pak lehce nožem vyřežete mřížku a potřete ji celou rozšlehaným vejcem. To už máme ale masovou směs hotovou, maso se nádherně rozpadá a vy máte co dělat, abyste to nesežrali z hrnce jen tak samotný
-
Jelikož máte ale pevnou vůli, vmícháte do směsi polovinu nastrouhanýho cheddaru a všechnu ji přendáte do zapejkací misky, vyložený listovým těstem. Navrch nasypete zbytek cheddaru, přečnívající těsto pomašlujete vejcem a celý to přikrejete druhým kusem těsta s mřížkou.
-
Tentokrát čouhající těsto „složíte“ dovnitř misky jako na obrázku a dáte péct do spodní části rozehřátý trouby, opět na 190 stupňů, asi na 45 minut, dokud těsto krásně nezezlátne
-
No a pak už se jen rozplýváte nad tím, jak to ti angláni báječně vymysleli!
Makronutrienty
36%
34%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 746 kJ | 1 859 kJ |
Kalorická hodnota | 178 kcal | 444 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11,5 g
5,47 g |
28,8 g
13,6 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,15 SVJ | 2,88 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
9,79 g
4,51 g |
24,4 g
11,2 g |
Bílkoviny | 10,9 g | 27,1 g |
Sůl | 1,52 g | 3,79 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů