Zbylo Vám v lednici větší množství bílků a nevíte, co s nimi? Vyzkoušejte tyto skvělé a relativně jednoduché štafetky, které budou všem chutnat a stanou se Vaším oblíbeným vánočním nízkosacharidovým cukrovím. Štafetky můžete také upéct na jakoukoli slavnostní tabuli či oslavy. Přejeme dobrou chuť :)
- 40m
- 20 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
6 kusů |
6 kusů |
20 g |
20 g |
namlet nahrubo 80 g |
80 g |
6 lžic |
6 lžic |
Máslový krém | |
mleté mandle 30 g |
30 g |
umixovat 10 g |
10 g |
100 g |
100 g |
90 g |
90 g |
10 g |
10 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
Čokoládová poleva | |
50 g |
50 g |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Těsto - k bílkům přidáme 6 lžic studené vody a vyšleháme tuhý sníh, přidáme xylitol a opět zašleháme. Nakonec krátce zašleháme do sněhu nahrubo mleté ořechy. Než na papír navrstvíme hmotu z bílků, můžeme papír na pečení ještě potřít lehce rozpuštěným máslem, aby se těsto hezky po upečení od papíru oddělilo. Pečeme cca 10-15min při 170C až okraje zrůžoví a těsto se začne odchlipovat od papíru. Dobu pečení závisí na Vaší troubě.
-
Vychladlé těsto rozkrájíme na 3 díly tak, aby nám v vznikly 3 pruhy cca 12 x 30cm. Pruhy pomažeme kávou s troškou rumu, promažeme máslovým krémem a dáme do chladu (vrstvy: pruh těsta - krém - druhý pruh - krém - pruh těsta). Po vychladnutí vzniklý řez rozkrájíme. My jsme měli štafetky cca 3x6cm.
-
Nakonec omočíme konce štafetek v čokoládě.
-
Máslový krém - ze lnu, smetany, mandlové mouky uvaříme kaši a necháme vychladnout na pokojovou teplotu. Mezitím ušleháme změklé máslo s xylitolem, přidáme žloutky, rum a vanilkový extrakt. K ušlehanému máslu následně přidáme postupně po troškách zchladlou kaši a vyšleháme hladký krém. Pokud nechcete dělat krém ze syrových žloutků, můžete žloutky zamíchat do kaše hned po odstavení z plotýnky. Na máslový krém je nejlepší kvalitní máslo, které bude obsahovat min. 82% tuku. Všechny suroviny, by měly mít pokojovou teplotu. Pozor také na kaši, aby měla pokojovou teplotu než ji začnete přidávat do másla. Někdy se může stát, že se krém srazí, ale existuje jednoduchá náprava - např. přidejte do krému 1-2PL rozpuštěného másla a zašlehejte do krému. Rozpuštěné máslo samozřejmě necháte před přidáním do krému trochu zchladnout.
-
Čokoládová poleva - čokoládu s kokosovým olejem rozpustíme ve vodní lázni. V rozpuštěné čokoládě omočíme konce štafetek.
Makronutrienty
25%
17%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 247 kJ | 465 kJ |
Kalorická hodnota | 298 kcal | 111 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
11,2 g
3,34 g |
4,16 g
1,24 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,12 SVJ | 0,416 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
25,7 g
10,9 g |
9,59 g
4,07 g |
Bílkoviny | 7,54 g | 2,81 g |
Sůl | 0,2 g | 0,074 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů