Špíz z hovězích jater s okurkovým salátem
Stará dobrá klasika, nízkosacharidová a zdravá. Další dobroty pohromadě i zde: https://instagram.com/hrisny_lowcarb?igshid=ZGUzMzM3NWJiOQ==
- 1h:10m
- 4 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
játra hovězí | 500 g |
slanina anglická | 100 g |
pórek | 0,5 kusu |
kořenicí směs provensálské bylinky | 1 lžíce |
sůl | 0,5 lžičky |
pepř černý mletý | 0,3 lžičky |
okurka | 1 kus |
ocet kvasný lihový | 1 lžíce |
čekankový sirup | 10 g |
sůl | 2 špetky |
pepř černý mletý | 1 špetka |
Postup přípravy
-
Játra, slaninu a zeleninu posypeme bylinkami, pepřem (solím až jsou játra měkká /ani nevím jestli je to pravda, ale někde z dětství mám od mamky zažité, že když se posolí tak nezměknou 🤷😁/) a na střídačku napichujeme na špejli, lehce podlijeme vodou v pekáčku. Pečeme pod alobalem, na 180 stupňů cca hodinu (pár kousků jater dávám i vedle špízů a zkouším jestli už jsou měkké) poté osolíme.
-
Okurek nastrouhat, v půllitru vody si smícháme ocet, sirup, sůl a pepř dle své chuti, zalijeme nastrouhaný okurek a dáme vychladit do lednice.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů