Špičky

Michaela Rau

Účastní se soutěže: Vypečené dobroty

Špičky

Můj manžel i já milujeme špičky, ale nikdy by mě nenapadlo udělat je doma. Až jednou na velikonoce je spáchala moje kamarádka Káťa a od té doby mi ležely v hlavě. Po čase jsem si sehnala i nástavec na výrobu a pak už to jenom chtělo najít příležitost, ke které by se daly špice vyrobit. A náhodou to i u mne bylo ve velikonoční čas, ikdyž já jsem nedělala kvůli svátkům, ale na velkou narozeninovou oslavu, kterou vždycky na jaře pořádá manžel a kamarádi. Sice jsem se hodnocení celkem bála, protože chuťově se tyhle domácí od kupovaných liší, k mé velké úlevě všem moc chutnaly.

Postup přípravy

  1. - čoko krém, základní kámen špiček, si udělejte den předem

    - omegu nakrájejte na kostičky, čokoládu nalámejte na menší kousky

  2. - v hrnci si smíchejte vodu se solamylem a cukrem a za stálého míchání dejte ohřát

    - když směs začne houstnout, okamžitě odstavte z tepla a postupně přidávejte čokoládu s tukem a metličkou dobře rozmíchejte - pokud by vám poslední kousky nechtěly mizet, směs maličko přihřejte, teplo vypněte a rozmíchejte zbývající kousky

    - čokoládovou hmotu nechte na kamnech do druhého dne vychladnout a odpočinout

  3. - a teď náplň - jako ideální náplň se ukázal upravený domácí vaječák ze salka, recept na něj najdete zde

    - dala jsem jen menší základ, víc salka a méně rumu, ale použít můžete klidně i kupovaný a zahustit ho třeba sušeným mlékem nebo třeba práškovou smetanou

  4. - a je čas na krém a výrobu špiček - pokud víte, že nestihnete špičky rychle sníst, doporučuje se pomazat piškoty čokoládovou polevou, aby likér piškoty nepromáčel

  5. - čokoládovou hmotu vyšlehejte na hladký krém - krém dostane konzistenci pařížské šlehačky, ale nebojte se - já se původně vyděsila, takže jsem krém dala do lednice vychladit, kde ztuhnul, pak jsem musela znovu prošlehat a pak teprve plnit - když jsem druhý den dělala ze zbytků krému další várku, už jsem pracovala se "šlehačkou" a šlo to celé mnohem lépe

  6. - do zdobícího sáčku dejte nástavec na špičky, ustřihněte spodek sáčku a špejlí nebo něčím ostrým udělejte do sáčku díru v místech, kde je postranní otvor ve zdobičce - díky téhle dírce bude mít formička dostatek vzduchu, aby mohly vznikat špičky tak, jak mají

    - asi 1/6 krému si dejte stranou na uzavření špiček

    - menší část čokoládového krému přendejte do sáčku - nedávejte si ho tam příliš, protože krém se při plnění dost rychle ohřívá v ruce a pak s ním jde špatně pracovat

    - na připravené piškoty nastříkejte "trubičku", když chcete tunýlek ukončit, pohněte sáčkem lehce na jednu stranu, krém se vám "odlomí"

    - do zdobícího sáčku dejte nástavec na špičky, ustřihněte spodek sáčku a špejlí nebo něčím ostrým udělejte do sáčku díru v místech, kde je postranní otvor ve zdobičce - díky téhle dírce bude mít formička dostatek vzduchu, aby mohly vznikat špičky tak, jak mají

- asi 1/6 krému si dejte stranou na uzavření špiček

- menší část čokoládového krému přendejte do sáčku - nedávejte si ho tam příliš, protože krém se při plnění dost rychle ohřívá v ruce a pak s ním jde špatně pracovat

- na připravené piškoty nastříkejte "trubičku", když chcete tunýlek ukončit, pohněte sáčkem lehce na jednu stranu, krém se vám "odlomí"
  7. - pokud vám není jasná samotná výroba, koukněte na video, které vám spoustu věcí osvětlí, najdete ho zde

    - při výrobě jsem měla štěstí na chladné počasí, takže jsem si pomohla venkovních "chlazením" a vždycky jsem šoupla část hotových "komínků" na plech na balkon, aby mi zatím ztuhly, pokud byste dělali třeba v létě, udělejte si místo v lednici nebo ve velkém mrazáku a tam si připravené komínky na piškotech postupně přesouvejte - uděláte si tak nejenom místo v kuchyni na lince, ale hlavně se vám pak se špičkami bude mnohem lépe pracovat při namáčení do čokolády, protože budou krásně vychlazené, jen se u toho trochu naběháte

  8. - hotové komínky nechte chvíli chladit a připravte si likér na naplnění a čokoládovou polevu

    - pokud máte koupenou, postupujte podle návodu, pokud si chcete udělat, rozpusťte si tuk, odstavte a do horkého nalámejte čokoládu - počkejte až povolí a pak metličkou pořádně promíchejte a nechte na kamnech částečně zchladnout

  9. - do zdobícího sáčku si dejte likér, ustřihněte si maličkou dírku a naplňte připravené komínky

    - do dalšího zdobícího sáčku s libovolnou cukrářskou špičkou dejte odložený čokoládový krém a uzavřete vršky naplněných korpusů

  10. - špičky dejte zase na chvíli do chladu a připravte si úzkou skleničku - já jsem původně namáčela do čokolády, nalité do hrnku, ale nakonec se mi nejvíc osvědčilo vzít si panákovou skleničku a do ní po částech dolévat polevu - klidně může být ještě lehce teplá, na chladných špičkách vám krásně rychle zatuhne a navíc, když do skleničky doplňujete teplou, tak vám poleva pro namáčení tak rychle nestydne, jako se mi stalo u hrnečku

  11. - namočené špičky dejte opět vychladit a můžete podávat

    - skladujte v chladu a suchu

    - a na závěr ještě zdroj - recept, podle kterého jsem "pekla", najdete zde a u něj i obrázek tvořítka (i celé sady) na špičky

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte