Můj manžel i já milujeme špičky, ale nikdy by mě nenapadlo udělat je doma. Až jednou na velikonoce je spáchala moje kamarádka Káťa a od té doby mi ležely v hlavě. Po čase jsem si sehnala i nástavec na výrobu a pak už to jenom chtělo najít příležitost, ke které by se daly špice vyrobit. A náhodou to i u mne bylo ve velikonoční čas, ikdyž já jsem nedělala kvůli svátkům, ale na velkou narozeninovou oslavu, kterou vždycky na jaře pořádá manžel a kamarádi. Sice jsem se hodnocení celkem bála, protože chuťově se tyhle domácí od kupovaných liší, k mé velké úlevě všem moc chutnaly.
- 3h
- 70 porcí
- náročné
Potřebné suroviny
Krém | |
---|---|
375 g |
375 g |
375 g |
375 g |
270 ml |
270 ml |
240 g |
240 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
Náplň | |
náplň krémová příchuť vaječný koňak 300 g |
300 g |
150 g |
150 g |
75 g |
75 g |
70 kusů |
70 kusů |
Postup přípravy
-
- čoko krém, základní kámen špiček, si udělejte den předem
- omegu nakrájejte na kostičky, čokoládu nalámejte na menší kousky
-
- v hrnci si smíchejte vodu se solamylem a cukrem a za stálého míchání dejte ohřát
- když směs začne houstnout, okamžitě odstavte z tepla a postupně přidávejte čokoládu s tukem a metličkou dobře rozmíchejte - pokud by vám poslední kousky nechtěly mizet, směs maličko přihřejte, teplo vypněte a rozmíchejte zbývající kousky
- čokoládovou hmotu nechte na kamnech do druhého dne vychladnout a odpočinout
-
- a teď náplň - jako ideální náplň se ukázal upravený domácí vaječák ze salka, recept na něj najdete zde
- dala jsem jen menší základ, víc salka a méně rumu, ale použít můžete klidně i kupovaný a zahustit ho třeba sušeným mlékem nebo třeba práškovou smetanou
-
- a je čas na krém a výrobu špiček - pokud víte, že nestihnete špičky rychle sníst, doporučuje se pomazat piškoty čokoládovou polevou, aby likér piškoty nepromáčel
-
- čokoládovou hmotu vyšlehejte na hladký krém - krém dostane konzistenci pařížské šlehačky, ale nebojte se - já se původně vyděsila, takže jsem krém dala do lednice vychladit, kde ztuhnul, pak jsem musela znovu prošlehat a pak teprve plnit - když jsem druhý den dělala ze zbytků krému další várku, už jsem pracovala se "šlehačkou" a šlo to celé mnohem lépe
-
- do zdobícího sáčku dejte nástavec na špičky, ustřihněte spodek sáčku a špejlí nebo něčím ostrým udělejte do sáčku díru v místech, kde je postranní otvor ve zdobičce - díky téhle dírce bude mít formička dostatek vzduchu, aby mohly vznikat špičky tak, jak mají
- asi 1/6 krému si dejte stranou na uzavření špiček
- menší část čokoládového krému přendejte do sáčku - nedávejte si ho tam příliš, protože krém se při plnění dost rychle ohřívá v ruce a pak s ním jde špatně pracovat
- na připravené piškoty nastříkejte "trubičku", když chcete tunýlek ukončit, pohněte sáčkem lehce na jednu stranu, krém se vám "odlomí"
-
- pokud vám není jasná samotná výroba, koukněte na video, které vám spoustu věcí osvětlí, najdete ho zde
- při výrobě jsem měla štěstí na chladné počasí, takže jsem si pomohla venkovních "chlazením" a vždycky jsem šoupla část hotových "komínků" na plech na balkon, aby mi zatím ztuhly, pokud byste dělali třeba v létě, udělejte si místo v lednici nebo ve velkém mrazáku a tam si připravené komínky na piškotech postupně přesouvejte - uděláte si tak nejenom místo v kuchyni na lince, ale hlavně se vám pak se špičkami bude mnohem lépe pracovat při namáčení do čokolády, protože budou krásně vychlazené, jen se u toho trochu naběháte
-
- hotové komínky nechte chvíli chladit a připravte si likér na naplnění a čokoládovou polevu
- pokud máte koupenou, postupujte podle návodu, pokud si chcete udělat, rozpusťte si tuk, odstavte a do horkého nalámejte čokoládu - počkejte až povolí a pak metličkou pořádně promíchejte a nechte na kamnech částečně zchladnout
-
- do zdobícího sáčku si dejte likér, ustřihněte si maličkou dírku a naplňte připravené komínky
- do dalšího zdobícího sáčku s libovolnou cukrářskou špičkou dejte odložený čokoládový krém a uzavřete vršky naplněných korpusů
-
- špičky dejte zase na chvíli do chladu a připravte si úzkou skleničku - já jsem původně namáčela do čokolády, nalité do hrnku, ale nakonec se mi nejvíc osvědčilo vzít si panákovou skleničku a do ní po částech dolévat polevu - klidně může být ještě lehce teplá, na chladných špičkách vám krásně rychle zatuhne a navíc, když do skleničky doplňujete teplou, tak vám poleva pro namáčení tak rychle nestydne, jako se mi stalo u hrnečku
-
- namočené špičky dejte opět vychladit a můžete podávat
- skladujte v chladu a suchu
- a na závěr ještě zdroj - recept, podle kterého jsem "pekla", najdete zde a u něj i obrázek tvořítka (i celé sady) na špičky
Makronutrienty
54%
3%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 906 kJ | 449 kJ |
Kalorická hodnota | 456 kcal | 107 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
39,8 g
26 g |
9,36 g
6,12 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,98 SVJ | 0,936 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
32 g
11,9 g |
7,53 g
2,8 g |
Bílkoviny | 2,52 g | 0,594 g |
Sůl | 0,061 g | 0,014 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů