Špenátová štola - LC

Leny jede low carb

Špenátová štola - LC

Velikonoční špenátová štola low carb vás překvapí svojí jemnou chutí. Myslím, že k jarním svátkům se kombinace vajec, špenátu a křehkého těsta náramně hodí. Jistě potěší každou návštěvu.

Postup přípravy

  1. Všechny ingredience smícháme v kuchyňském robotu do kompaktního těsta, které se nelepí na stěny mísy.

  2. Cibuli nakrájíme nadrobno a usmažíme ji na oleji, přidáme čerstvý špenát a dusíme až změkne. Mražený špenát důkladně vymačkáním zbavíme vody a přidáme k čerstvému. Dochutíme propasírovaným česnekem a solí.

  3. Do špenátové směsi, kterou odstavíme ze sporáku, přidáme lněnou mouku (můžete použít i slunečnicovou či jinou ořechovou).

    Nakonec vmícháme 2 vejce. Špenát musí byt hutnější, neměl by být řídký, eventuelně přidáme ještě mouku. Dáme vychladit.

  4. Těsto rozválíme mezi 2 pečícími papíry na ovál, musí být větší než forma a rovnou ho vložíme i s papírem do formy na štolu.

  5. Pozor těsto je křehké, mělo by být alespoň 5 mm tlusté i více. Při vkládání do formy se může trochu potrhat, ale vzhledem k tomu, že tato strana bude spodní, tak to nevadí.

    Na těsto navrstvíme polovinu špenátu a naskládáme za sebou vařená vejce a pokryjeme zbytkem špenátu.

    Opatrně překryjeme těstem, které nám přesahuje formu.

    Pozor těsto je křehké, mělo by být alespoň 5 mm tlusté i více. Při vkládání do formy se může trochu potrhat, ale vzhledem k tomu, že tato strana bude spodní, tak to nevadí.

Na těsto navrstvíme polovinu špenátu a naskládáme za sebou vařená vejce a pokryjeme zbytkem špenátu.

Opatrně překryjeme těstem, které nám přesahuje formu.
  6. Pečeme na 170°C cca 20 minut.

    Štolu pomocí pečícího papíru opatrně vyndáme z formy a necháme vychladnout.

    Krájíme na řezy, kde nám vejce se špenátem vytvoří krásnou jarní barevnost.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte