Velikonoční špenátová štola low carb vás překvapí svojí jemnou chutí. Myslím, že k jarním svátkům se kombinace vajec, špenátu a křehkého těsta náramně hodí. Jistě potěší každou návštěvu.
- 1h
- 10 porcí
- náročné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
3 kusy |
3 kusy |
200 g |
200 g |
200 g |
200 g |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů 10 g |
10 g |
Náplň špenátová | |
1 kg |
1 kg |
mražený špenát listový, řezaný 250 g |
250 g |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 kus |
1 kus |
2 kusy |
2 kusy |
100 g |
100 g |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
vařená 4 kusy |
4 kusy |
Postup přípravy
-
Všechny ingredience smícháme v kuchyňském robotu do kompaktního těsta, které se nelepí na stěny mísy.
-
Cibuli nakrájíme nadrobno a usmažíme ji na oleji, přidáme čerstvý špenát a dusíme až změkne. Mražený špenát důkladně vymačkáním zbavíme vody a přidáme k čerstvému. Dochutíme propasírovaným česnekem a solí.
-
Do špenátové směsi, kterou odstavíme ze sporáku, přidáme lněnou mouku (můžete použít i slunečnicovou či jinou ořechovou).
Nakonec vmícháme 2 vejce. Špenát musí byt hutnější, neměl by být řídký, eventuelně přidáme ještě mouku. Dáme vychladit.
-
Těsto rozválíme mezi 2 pečícími papíry na ovál, musí být větší než forma a rovnou ho vložíme i s papírem do formy na štolu.
-
Pozor těsto je křehké, mělo by být alespoň 5 mm tlusté i více. Při vkládání do formy se může trochu potrhat, ale vzhledem k tomu, že tato strana bude spodní, tak to nevadí.
Na těsto navrstvíme polovinu špenátu a naskládáme za sebou vařená vejce a pokryjeme zbytkem špenátu.
Opatrně překryjeme těstem, které nám přesahuje formu.
-
Pečeme na 170°C cca 20 minut.
Štolu pomocí pečícího papíru opatrně vyndáme z formy a necháme vychladnout.
Krájíme na řezy, kde nám vejce se špenátem vytvoří krásnou jarní barevnost.
Makronutrienty
18%
28%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 790 kJ | 1 969 kJ |
Kalorická hodnota | 189 kcal | 471 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,01 g
1,08 g |
12,5 g
2,69 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,501 SVJ | 1,25 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
15,4 g
5,52 g |
38,3 g
13,8 g |
Bílkoviny | 7,97 g | 19,8 g |
Sůl | 0,784 g | 1,95 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů