Španělský tofu ptáček (bez ptáčku)
Tofu ptáčka si zamilují i odpůrci bílého tofu, neboť se v syté kořeněné omáčce změní k nepoznání. Není uho jako uho.
- 30m
- 3 porce
- středně obtížné
- Dušení
- Historické
- Obědy a večeře
- Orestování
- Recepty po babičce
- Rostlinný původ
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 3 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
tofu natural | 200 g |
cibule | 3 kusy |
olej řepkový | 2 lžíce |
kořenicí směs na guláš | 3 lžičky |
paprika pálivá mletá | 1 lžička |
bujón zeleninový | 1 kus |
pepř černý mletý | 1 špetka |
sojová omáčka | 1 lžíce |
hořčice plnotučná | 2 lžíce |
jíška tmavá | 10 g |
nakládané kyselé okurky | 5 kusů |
Postup přípravy
-
Na rozpálený olej dáme cibuli nakrájenou na kostičky a smažíme za stálého míchání až skoro dohněda (to je důležité pro konečnou chuť). Tofu nakrájíme na kostičky a dáme do misky, pokapeme trochou sojové omáčky (příp. posypeme i trochou černé soli pro vajíčkové aroma) přidáme do hrnce, opepříme a mícháme pár minut. Přidáme 3 lžičky gulášového koření (podle množství lze více) a lžičku pálivé papriky. Za stálého míchání ještě trochu osmažíme, aby tofu nasáklo chuť koření.
-
Po chvíli zalijeme vodou (ne příliš, raději doléváme postupně podle potřeby), vhodíme kostku bujónu a vaříme 10 minut. Přidáme 1-2 lžičky plnotučné hořčice, zahustíme tmavou jíškou (nebo si opražíme lžici mouky na oleji), nakrájíme kyselé okurky (přepůlené kroužky), vložíme do omáčky a ještě chvíli povaříme. Na závěr ochutnáme a pokud jídlo není dostatečně pikantní, tak dochutíme kořením. Podáváme s dlouhorznnou rýží uvařenou v osolené vodě s půl lžičkou kurkumy a hřebíčkem.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů