Klasický oběd z hovězího masa, oblíbený a efektní:)
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
800 g |
800 g |
1 kus |
1 kus |
50 g |
50 g |
200 g |
200 g |
4 špetky |
4 špetky |
2 špetky |
2 špetky |
4 lžíce |
4 lžíce |
2 kusy |
2 kusy |
natvrdo, překrojit napůl 2 kusy |
2 kusy |
8 kusů |
8 kusů |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
dva kusy, napůl 200 g |
200 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
Postup přípravy
-
Hovězí maso očistit a nakrájet na plátky, ty důkladně rozklepat (pomůže potravinová folie), osolit, opepřit, potřít plnotučnou hořčicí a poklást plátky anglické slaniny, polovinou vařeného vejce a sterilované okurky a špalíčkem uzeniny. Zavinout, utáhnout a pevně převázat provázkem nebo nití.
-
Zprudka orestovat na sádle a naskládat do papiňáku. Do výpeku vsypat cibuli a na kostičky nakrájený špek, pěkně orestovat, zastříknout trochou sojové omáčky a zalít vodou, pěkně ode dna promíchat, nechat odvařit a vlít na ptáčky. Dolít vývarem (tekutiny by mělo být tolik, aby bylo maso téměř potopené). Hrnec uzavřít a nechat vařit cca 45 minut, vypnout a nechat dojít.
-
Poté maso vyjmout a šťávu přecedit. Do hrnečku si odebrat část tekutiny a nechat ji vychladnout, pak přisypat hladkou mouku a rozkvedlat. Šťávu v hrnci přivést k varu, vlít "záklechtku" a nechat provařit. Dochutit solí a mletým pepřem.
Makronutrienty
11%
48%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 671 kJ | 3 036 kJ |
Kalorická hodnota | 160 kcal | 726 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
3 g
1,28 g |
13,6 g
5,79 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,3 SVJ | 1,36 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,9 g
4,72 g |
49,1 g
21,4 g |
Bílkoviny | 12,8 g | 58,1 g |
Sůl | 0,845 g | 3,82 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů