
Historie španělských ptáčků sahá do dob vlády Rudolfa II., kdy jeho matka Marie Španělská přivedla do královského dvora španělské kuchaře. V dnešní podobě je španělský ptáček znám od 50. let 20. století.
Tento tradiční český pokrm se skládá z plátků hovězího masa plněného různými přísadami, jako jsou párek, okurky, vařená vejce, slanina a další ingredience, které se srolují a dusí. Jídlo je typické svou chutnou omáčkou a bohatou kombinací chutí.
- 2h:15m
- 6 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Ptáčky | |
---|---|
750 g |
750 g |
3 lžičky |
3 lžičky |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
50 g |
70 g |
70 g |
natvrdo 3 kusy |
3 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžička |
1 lžička |
Omáčka | |
2 lžíce |
2 lžíce |
440 g |
440 g |
50 g |
50 g |
1 lžička |
1 lžička |
+ 150 ml láku z okurek 500 ml |
500 ml |
150 g |
150 g |
natvrdo 3 kusy |
3 kusy |
Postup přípravy
-
Vejce jsem uvařila natvrdo a připravila jsem si všechny ostatní ingredience. Očištěné maso jsem nakrájela na silnější plátky, které jsem rozklepala pěkně natenko. Z tohoto množství masa jsem měla šest menších ptáčků.
-
Plátky masa jsem osolila, opepřila a potřela hořčicí. Na každý plátek jsem položila čtvrtinu vajíčka natvrdo (pokud budete mít větší plátky masa, dejte půlku vajíčka), okurku, kousek párku a špalíček slaniny. Maso jsem důkladně zabalila (nejprve jsem přehnula okraje) a pak zavázala potravinářským provázkem. Na pánvi jsem rozehřála přepuštěné máslo a závitky zprudka osmahla. Nechala jsem je na pánvi odpočinout.
-
Drobně nakrájenou cibuli jsem usmažila v rozehřátém sádle do zlatohněda. Pak jsem přidala trochu vody a opět smažila. Toto jsem opakovala několikrát. Přidala jsem slaninu a orestovala. Dále hořčici, kterou jsem krátce zarestovala. Přilila jsem lák z okurek, vývar a vložila ptáčky se vším, co na pánvičce po jejich opečení zbylo. Nalila jsem na tu pánev trošku vody a vše rozmíchala, aby se všechny ty chutě a vůně dostaly do jídla.
-
Maso jsem dusila hodinu a půl na mírném ohni zčásti přikryté pokličkou. Během dušení jsem občas promíchala a podle potřeby dolila vodu.
Po této době jsem ptáčky vytáhla ven a základ důkladně promixovala tyčovým mixérem. Tak dlouho, až se udělala pěna a vznikla krásná hladká a i hustá omáčka. Musela jsem přilít ještě trochu vody.
Závitky jsem vrátila zpět do kastrolu a dusila dalších 20 minut. Poté jsem přimíchala párky nakrájená na kolečka a vejce natvrdo nakrájená na malé kousky a povařila ještě asi tak 10 minut.
Makronutrienty
10%
46%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 590 kJ | 0 J |
Kalorická hodnota | 141 kcal | 0 cal |
Sacharidy
z toho cukry |
2,35 g
1,05 g |
0 g
0 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,235 SVJ | 0 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
10,1 g
3,91 g |
0 g
0 g |
Bílkoviny | 10,4 g | 0 g |
Sůl | 0,622 g | 0 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů