Španělské ptáčky s konjakovou rýží

Laduš

Španělské ptáčky s konjakovou rýží

Historie španělských ptáčků sahá do dob vlády Rudolfa II., kdy jeho matka Marie Španělská přivedla do královského dvora španělské kuchaře. V dnešní podobě je španělský ptáček znám od 50. let 20. století.

Tento tradiční český pokrm se skládá z plátků hovězího masa plněného různými přísadami, jako jsou párek, okurky, vařená vejce, slanina a další ingredience, které se srolují a dusí. Jídlo je typické svou chutnou omáčkou a bohatou kombinací chutí.

Postup přípravy

  1. Vejce jsem uvařila natvrdo a připravila jsem si všechny ostatní ingredience. Očištěné maso jsem nakrájela na silnější plátky, které jsem rozklepala pěkně natenko. Z tohoto množství masa jsem měla šest menších ptáčků.

  2. Plátky masa jsem osolila, opepřila a potřela hořčicí. Na každý plátek jsem položila čtvrtinu vajíčka natvrdo (pokud budete mít větší plátky masa, dejte půlku vajíčka), okurku, kousek párku a špalíček slaniny. Maso jsem důkladně zabalila (nejprve jsem přehnula okraje) a pak zavázala potravinářským provázkem. Na pánvi jsem rozehřála přepuštěné máslo a závitky zprudka osmahla. Nechala jsem je na pánvi odpočinout.

  3. Drobně nakrájenou cibuli jsem usmažila v rozehřátém sádle do zlatohněda. Pak jsem přidala trochu vody a opět smažila. Toto jsem opakovala několikrát. Přidala jsem slaninu a orestovala. Dále hořčici, kterou jsem krátce zarestovala. Přilila jsem lák z okurek, vývar a vložila ptáčky se vším, co na pánvičce po jejich opečení zbylo. Nalila jsem na tu pánev trošku vody a vše rozmíchala, aby se všechny ty chutě a vůně dostaly do jídla.

  4. Maso jsem dusila hodinu a půl na mírném ohni zčásti přikryté pokličkou. Během dušení jsem občas promíchala a podle potřeby dolila vodu.

    Po této době jsem ptáčky vytáhla ven a základ důkladně promixovala tyčovým mixérem. Tak dlouho, až se udělala pěna a vznikla krásná hladká a i hustá omáčka. Musela jsem přilít ještě trochu vody.

    Závitky jsem vrátila zpět do kastrolu a dusila dalších 20 minut. Poté jsem přimíchala párky nakrájená na kolečka a vejce natvrdo nakrájená na malé kousky a povařila ještě asi tak 10 minut.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte