Cuketa a jedlá z nej zažívajú práve veľký boom :))
Za posledné roky sme si zvykli ju ako strúhanú pridávať najmä do sladkých koláčikov, kde nám môže nahrádzať napríklad také jabĺčka :)
Tento rok sa do popredia dostal cuketový chlieb na x rôznych spôsobov.
Ja tu mám pre vás recept na tento super vláčny, s prídavkom sušených rajčín a syra, od mojej mamky :))
Vyskúšajte a presvedčte sa sami, aký je dobrý :)
- 1h:15m
- 10 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
300 g |
300 g |
hladká mouka špaldová celozrnná 400 g |
400 g |
1 kus |
1 kus |
3 kusy |
3 kusy |
150 g |
150 g |
100 g |
100 g |
40 g |
40 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 hrst |
1 hrst |
100 ml |
100 ml |
Postup přípravy
-
Očistenú cuketu si najprv nahrubo nastrúhame.
Dáme ju do sitka odkvapkať - teraz nám cuketa pustí vodu, preto ju necháme tak 20 minút postáť.
Následne z nej vytlačíme vodu.
-
Sušené rajčiny nakrájame na malé kúsky a syr nastrúhame.
Zmiešame múku a droždie.
-
Vajíčka zmiešame spolu so soľou, jogurtom a olivovým olejom.
Pridáme syr, sypkú zmes, cuketu, rajčiny a semienka.
-
Formu na pečenie vymastíme tukom a naplníme cestom.
Chlieb dáme piecť na stredný rošt.
Pečieme ho na cca 180 stupňov asi 70 minút. Po 20 minútach teplotu znížime na 160 stupňov.
Makronutrienty
52%
19%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 075 kJ | 1 263 kJ |
Kalorická hodnota | 257 kcal | 302 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
25,4 g
1,2 g |
29,9 g
1,4 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,54 SVJ | 2,99 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
14,2 g
4 g |
16,7 g
4,7 g |
Bílkoviny | 9,46 g | 11,1 g |
Sůl | 0,761 g | 0,894 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů