Špaldovo-vločkový koláč se švestkami (od 1 roku)

Jídelní plán

Sklizeň posledních plodů léta se blíží ke konci, a tak si dost možná naposledy připomínáme vůni svěžího ovoce v tomto koláči

Špaldovo-vločkový koláč se švestkami (od 1 roku)

Suroviny pro 8 osob

Čeho Kolik
hladká mouka špaldová 160 g
ovesné vločky jemné 50 g
máslo 100 g
cukr moučka 50 g
vejce slepičí střední, m 1 kus
tvaroh měkký polotučný 1 kus
vejce slepičí střední, m 1 kus
švestky 400 g
cukr vanilkový 1 kus
skořice mletá 1 lžička

Postup přípravy

  1. Vločky rozemelte a smíchejte se špaldovou moukou, cukrem, máslem a vejcem. Vytvořte vláčné těsto, které nechte alespoň hodinu odpočívat v lednici, aby ztuhlo a lépe se s ním pracovalo. Poté vymažte formu nebo ji vyložte pečícím papírem a těsto rozmačkejte na dno. Nezapomeňte na cca 2 centimetry vysoký okraj, aby vám nevytekla náplň.

  2. Tvaroh smíchejte s vejcem, dochuťte cukrem a rozetřete na těsto. Na něj vyskládejte švestky či jiné ovoce. Já jsem použila mirabelky, což tedy švestky úplně přesně nejsou, ale pro jednoduchost receptu takto do nadpisu uvádím, použít se samozřejmě dají stejně dobře. Posypte švestky skořicí a pokud jsou kyselejší, shora je ještě pocukrujte.

  3. Pečte v troubě vyhřáté na 180°C dozlatova, cca 35 minut.

  4. Dětská specifika: Stejně jako většinu dezertů, řadím i tento už z principu do kategorie od 1 roku. Dříve určitě není potřeba mlsat. Tvaroh je doporučován od 1 roku kvůli vyššímu obsahu bílkovin, které mohou zatěžovat ledviny. Švestky jsou vhodé od 7 měsíců věku.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů