- 1h
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
300 g |
300 g |
hladká mouka špaldová celozrnná 150 g |
150 g |
3 lžíce |
3 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 kus |
1 kus |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Nejlépe den předem uvařte brambory. Ty nastrouhejte najemno nebo rozmixujte. Přidejte mouku, mák, krupici, sůl a vejce. Vypracujte hladké těsto. Nebojte se toho, mouky není opravdu moc, jen je třeba vše pořádně spojit. Poté těsto rozdělte na 4-6 dílů, aby se vám s ním lépe pracovalo, a válejte šišky široké cca 1 cm a dlouhé cca 4 cm.
-
Vařte ve vroucí vodě do vyplavání šišek na povrch - trvá to cca 3 minuty, dle velikosti. Podávejte například s domácí meruňkovou marmeládou, kakaem, mletými oříšky, konopným semínkem, zalité trochou másla.
Makronutrienty
75%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 824 kJ | 2 314 kJ |
Kalorická hodnota | 197 kcal | 553 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
35 g
0,735 g |
98,3 g
2,06 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,5 SVJ | 9,83 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,19 g
0,691 g |
11,8 g
1,94 g |
Bílkoviny | 7,17 g | 20,1 g |
Sůl | 0,214 g | 0,601 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů