Špagety s omáčkou z červené řepy a vlašských ořechů jsou netradiční, avšak velmi snadnou, chutnou a zdravou variantou pokrmu z kategorie „rychlovky“. Vlašské ořechy dodají omáčce krémovou konzistenci a plnou chuť.
- 20m
- 2 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Špagety | |
---|---|
těstoviny špagety, spaghetti celozrnné 160 g |
160 g |
100 g |
100 g |
40 g |
40 g |
80 g |
80 g |
Postup přípravy
-
Červenou řepu nakrájíme na kostičky a dáme do hrnce s vodou. Vody nedáváme mnoho, pouze tolik, aby řepa byla těsně pod hladinou.
Osolíme a vaříme 15-20 minut, dokud řepa nezměkne. Ideální je použít malý vysoký hrnec, ve kterém řepa po uvaření půjde dobře rozmixovat tyčovým mixérem.
-
Mezitím dáme vařit vodu na špagety. Špagety vložíme do vroucí osolené vody a necháme uvařit standardním způsobem.
-
V mixéru si pomeleme vlašské ořechy a přidáme je do hrnce s rozmixovanou řepou. Za stálého míchání směs chvíli vaříme, dokud nezíská krémovou konzistenci. Ke konci přídáme na kostičky nakrájené tofu nebo tempeh.
Špagety s omáčkou servírujeme na talíř a dle libosti posypeme sušeným lahůdkovým droždím.
Makronutrienty
68%
17%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 030 kJ | 1 957 kJ |
Kalorická hodnota | 246 kcal | 468 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
36,2 g
3,55 g |
68,7 g
6,74 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,62 SVJ | 6,87 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,22 g
1,08 g |
15,6 g
2,06 g |
Bílkoviny | 9,12 g | 17,3 g |
Sůl | 0,126 g | 0,239 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů