Špagetová dýně s boloňským ragú - LC
Opět nám nastala sezóna špagetové dýně. Snad i vám bude chutnat lowcarb zapečená s boloňským ragú. Nemusíte ani zapékat, jen ta kůrčička ze sýra je mňam. Krásné jídlo, děkujeme Aleně Vaňousové za recept :)
- 8h
- 4 porce
- středně obtížné
- Dušení
- Evropská
- Historické
- Lchf, low carb
- Obědy a večeře
- Orestování
- Pečení
- Pomalý hrnec
- Primal
- Recepty po babičce
- Vaříme ze základu
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
dýně špagetová | 1 500 g |
sýr eidam 45%, strouhaný | 150 g |
sádlo | 1 lžíce |
cibule | 1 kus |
mrkev | 4 kusy |
petržel kořenová | 2 kusy |
celer | 1 kus |
maso mleté | 500 g |
sůl | 1 lžička |
pepř černý mletý | 1 špetka |
česnek stroužky | 4 kusy |
chilli sušené mleté | 1 špetka |
víno červené jakostní | 200 ml |
rajský protlak | 100 g |
Postup přípravy
-
Dýni rozkrojím, vydlabu semínka a upeču v troubě cca 30 minut. Vidličkou uvolním špagetovou dužinu a navrstvím do vymazané zapékací misky. Na ni navrstvím boloňské ragú a bohatě posypu strouhaným sýrem. Zapékám cca 20 minut.
-
Na pánvi postupně orestuji velkou nakrájenou cibuli, nastrouhanou kořenovou zeleninu (4 mrkve, 2 petržele cca 1/4 bulvy celeru nebo 4 řapíky řapíkatého) a mleté maso půl kila hovězího nebo směsi. Okořeňte solí, pepřem, česnekem, chilli, popř. bylinkami podle chuti.
-
Všechno vložím do pomalého hrnce, podliji 2 dcl červeného vína. Dále použiji rajčatový protlak podle potřeby naředěný vývarem nebo vodou. Dusím 6-8 hodin na nejnižší stupeň. Pokud použijete běžný hrnec, na nejnižší stupeň duste alespoň 2 hodiny.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů