Souvlaki z krůtího masa s řeckým salátkem
Souvlaki je klasické řecké jídlo. Jedná se o kousky masa, které se napíchají na špejli a následně grilují. Použít můžeme v podstatě libovolný druh masa - já mám nejraději kuřecí nebo krůtí. Raději vždy volím stehenní část než prsa, protože obsahuje více tuku a maso je tak více šťavnaté.
- 25m
- 1 porce
- jednoduché
Suroviny pro 1 osobu
Čeho | Kolik |
---|---|
krůtí stehno horní | 200 g |
olivový olej panenský | 2 lžičky |
citronová šťáva, čerstvá | 1 lžíce |
ocet vinný bílý | 1 lžíce |
oregano, dobromysl sušená | 1 špetka |
tymián sušený | 1 g |
paprika sladká mletá | 1 špetka |
římský kmín mletý, cumin | 1 g |
česnek sušený / granulovaný | 1 g |
sůl | 1 špetka |
pepř černý mletý | 1 špetka |
olivy černé kalamata (kalamon) | 25 g |
žlutá paprika | 30 g |
cibule červená | 15 g |
rajčata | 50 g |
okurka | 30 g |
olivový olej panenský | 1 lžička |
ocet vinný bílý | 1 lžíce |
červená paprika | 30 g |
Postup přípravy
-
Nejprve si připravíme marinádu na maso. V mističce smícháme veškeré koření (tymián, oregano, papriku, římský kmín, česnek, sůl a pepř), přidáme olivový olej, vinný ocet a šťávu z citronu. Směs promícháme a dáme do ní na kostičky nakrájené maso. Zakryjeme a dáme na několik hodin (podle toho, kolik máme času) do lednice. Namarinované maso následně napíchneme na špejli a grilujeme na grilu, nebo v troubě než je maso hotové. Salát připravíme jednoduše tak, že nakrájíme rajčata, papriky, okurku a červenou cibuli, přidáme olivy a celé dochutíme zálivkou z olivového oleje, vinného octu, soli a pepře.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů