Šopský salát je zdravé a osvěžující jídlo. Recept je velice jednoduchý. Připravit si ho můžete z rajčat, okurek, papriky, sýru balkýnského typu (fety) a cibulky. Hotový je do patnácti minut.
- 15m
- 1 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
100 g |
100 g |
150 g |
150 g |
bílý sýr v nálevu, balkánský typ 50 g |
50 g |
20 g |
20 g |
100 g |
100 g |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 špetka |
1 špetka |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Veškerou zeleninu nakrájíme na kostičky. Cibulku nakrájíme najemno. Zakápneme citronovou šťávou a olivovým olejem. Dochutíme pepřem - se solí opatrně - balkánský sýr je hodně slaný sám o sobě. Promícháme.
Balkánský sýr nastrouháme nebo opět nakrájíme na kostičky. Zasypeme jím salát a vychladíme.
Makronutrienty
37%
22%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 274 kJ | 1 260 kJ |
Kalorická hodnota | 65,5 kcal | 301 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,22 g
1,55 g |
19,4 g
7,11 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,422 SVJ | 1,94 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
4,79 g
1,88 g |
22 g
8,64 g |
Bílkoviny | 2,5 g | 11,5 g |
Sůl | 0,229 g | 1,05 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů