Jak už jsem jednou psal, okouzlilo mě sušení masa, ale i nakládání a úprava, ale především ten proces výroby opravdu kulinářských lahůdek.
Naprosto skvělý recept nám poskytl Jozef Kabát, děkujeme :)
- 10h
- 10 porcí
- náročné
Potřebné suroviny
Maso | |
---|---|
1 800 g |
1 800 g |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
2 stonky |
2 stonky |
2 kusy |
2 kusy |
Nálev | |
3 litry |
3 litry |
500 g |
500 g |
3 lžičky |
3 lžičky |
5 listů |
5 listů |
2 lžičky |
2 lžičky |
3 kusy |
3 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
1 kus |
1 kus |
3 kusy |
3 kusy |
1 lžička |
1 lžička |
2 listy |
2 listy |
1 g |
1 g |
Postup přípravy
-
Tentokrát jsem koupil hovězí hrudí (3 ks, dohromady 1,8 kg). To jsem na 6 dní ponořil do solného nálevu s kořením a každý den maso obracel.
-
Nálev: 3 litry vody zahřát téměř k varu, odstavit ze sporáku a přidat 500 g kuchyňské soli, 3 čajové lžičky soli praganda, 5 listů bobkového listu, 1 polévková lžíce tymiánu a podrcené koření (3 stroužky česneku, 1 ČL černého pepře, 1 badyánu, 3 hřebíčky). Občas zamíchat, aby se rozpustila sůl. Potom nechat nálev vychladit na cca 5 stupňů. Voda musí být studená.
-
Maso jsem očistil od větších kousků tuku a vložil do studeného nálevu a uskladnil v lednici. Po 6 dnech jsem maso vyndal a omyl opět pod studenou vodou. Nálev se už nepoužije.
-
Maso se na min. 8 hodin, já měl 12 h, nechá louhovat v čisté a zase studené vodě. A nakonec jsem ho vařil v nové čisté vodě se zeleninou (cibule, mrkev, řapíkatý celer, podrcený česnek) a koření (tymián, bobkový list, šalvěj). Nesolit... maso leželo v solném nálevu a sůl vstřebávalo, je dost slané. Vařil jsem 2 hodiny pomalu na 90 °C.
-
Je skvělé, lahodné, měkké, mírně slané a ta barva. Ještě lepší je studené se zeleninou a studenou omáčkou podle vlastní chuti. A bonus je vývar.
Makronutrienty
8%
77%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 183 kJ | 681 kJ |
Kalorická hodnota | 43,7 kcal | 163 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
0,738 g
0,15 g |
2,75 g
0,559 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,074 SVJ | 0,275 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
1,42 g
0,525 g |
5,3 g
1,96 g |
Bílkoviny | 7,07 g | 26,3 g |
Sůl | 9,17 g | 34,2 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů