Sojanéza (vegan majonéza)
Vyrobte si doma oblíbenou surovinu z ingrediencí podle své volby (pozor, s rýžovým mlékem to nefunguje!)
- 5m
- 10 porcí
- středně obtížné
- Mixér
- Mražení a chlazení
- Pomazánky
- Recepty po babičce
- Rostlinný původ
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 10 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
řepkový olej | 1 hrnek |
mléko sojové, rostlinný nápoj | 0,5 hrnku |
sůl | 0,5 lžičky |
citronová šťáva, čerstvá | 2 lžičky |
hořčice plnotučná | 0,5 lžičky |
Postup přípravy
-
Sójové mléko dáme do vysoké šlehací nádoby a za stálého šlehání přiléváme olej dokud není směs hustá (pozor, nedávejte příliš mléka - oleje musí být 2x tolik). Poté osolíme, okyselíme octem nebo citrónem, dochutíme hořčicí a necháme alespoň 30 minut vychladit v ledničce.
-
Pokud máte zájem o dietní verzi, vyzkoušejte tuto: SOJANÉZA LIGHT 300g silken tofu, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, půl lžičky soli, 1 lžička hořčice, 1 lžička cukru, 1/2 lžičky pepře. Všechny ingredience dáme do šlehacího mixéru a šlecháme do zhoustnutí. Poté dáme na alespoň 30 minut do lednice.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů