Vyrobte si doma oblíbenou surovinu z ingrediencí podle své volby (pozor, s rýžovým mlékem to nefunguje!)
- 5m
- 10 porcí
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Hmota | |
---|---|
1 hrnek |
1 hrnek |
0,5 hrnku |
0,5 hrnku |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
2 lžičky |
2 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Postup přípravy
-
Sójové mléko dáme do vysoké šlehací nádoby a za stálého šlehání přiléváme olej dokud není směs hustá (pozor, nedávejte příliš mléka - oleje musí být 2x tolik). Poté osolíme, okyselíme octem nebo citrónem, dochutíme hořčicí a necháme alespoň 30 minut vychladit v ledničce.
-
Pokud máte zájem o dietní verzi, vyzkoušejte tuto:
SOJANÉZA LIGHT
300g silken tofu, 2 lžíce olivového oleje, 1 lžíce citronové šťávy, půl lžičky soli, 1 lžička hořčice, 1 lžička cukru, 1/2 lžičky pepře.
Všechny ingredience dáme do šlehacího mixéru a šlecháme do zhoustnutí. Poté dáme na alespoň 30 minut do lednice.
Makronutrienty
1%
2%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 3 931 kJ | 1 419 kJ |
Kalorická hodnota | 940 kcal | 339 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
1,32 g
1,48 g |
0,477 g
0,535 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,132 SVJ | 0,048 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
109 g
4,2 g |
39,4 g
1,52 g |
Bílkoviny | 2,34 g | 0,846 g |
Sůl | 0,887 g | 0,32 g |
Alergeny
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů