ŠNEK V TUNELU
Je to vlastně jen malá roláda, vložená do formy na biskupský chlebíček a zalitá ořechovým těstem, ale vypadá to nápaditě a chutná ještě líp.
- 1h:20m
- 12 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vajíčka | 3 kusy |
cukr moučka | 75 g |
hladká mouka pšeničná | 75 g |
marmeláda jahodová, džem | 4 lžíce |
máslo čerstvé | 200 g |
cukr krystal | 160 g |
vajíčka | 5 kusů |
rum (originál tuzemský) | 2 lžíce |
vanilkový extrakt | 1 lžička |
ořechy lískové mleté | 200 g |
hladká mouka pšeničná | 120 g |
kakaový prášek, holandské kakao | 3 lžíce |
kypřící prášek do pečiva | 0,5 kusu |
sůl | 1 špetka |
Postup přípravy
-
V míse ušleháme ručním elektrickým šlehačem celá vejce s cukrem (šlehala jsem poctivě asi 10 minut), poté po částech opatrně přimícháme mouku, hotové těsto natřeme na menší plech (32x22cm) vyložený pečícím papírem a pečeme na 200 stupňů cca 10 minut.
-
Ještě teplé sesuneme na pracovní desku, i s papírem stočíme, rozmotáme, potřeme džemem a opět srolujeme, tentokrát už bez papíru a necháme vychladnout.
-
V jedné míse smícháme mouku, kakao a prášek do pečiva. Ve druhé ušleháme do pěny změklé máslo s cukrem a žloutky, pak zašleháme rum a vanilkovou esenci a poté už jen lehce vmícháme mleté oříšky. Do vzniklé směsi pak už jen vařečkou střídavě přimícháváme sníh z bílků, ušlehaný se špetkou soli a směs mouky, kakaa a prášku do pečiva.
-
Formu na biskupský chlebíček (30x11cm) jsem vyložila pečícím papírem a užší strany pro jistotu vymazala máslem. Poté se do formy nalije přibližně třetina těsta, vloží se roláda a zalije se zbytkem těsta.
-
Pekla jsem uložené na nejnižší příčce trouby na 170 stupňů nejdříve 40 minut zakryté svrchu alobalem a pak jsem alobal odstranila a pekla dalších 20 minut.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů