Je to vlastně jen malá roláda, vložená do formy na biskupský chlebíček a zalitá ořechovým těstem, ale vypadá to nápaditě a chutná ještě líp.
- 1h:20m
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Roláda | |
---|---|
3 kusy |
3 kusy |
75 g |
75 g |
75 g |
75 g |
na potření piškotu 4 lžíce |
4 lžíce |
Ořechové těsto | |
200 g |
200 g |
160 g |
160 g |
5 kusů |
5 kusů |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
200 g |
200 g |
120 g |
120 g |
kakaový prášek, holandské kakao 3 lžíce |
3 lžíce |
0,5 kusu |
0,5 kusu |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
V míse ušleháme ručním elektrickým šlehačem celá vejce s cukrem (šlehala jsem poctivě asi 10 minut), poté po částech opatrně přimícháme mouku, hotové těsto natřeme na menší plech (32x22cm) vyložený pečícím papírem a pečeme na 200 stupňů cca 10 minut.
-
Ještě teplé sesuneme na pracovní desku, i s papírem stočíme, rozmotáme, potřeme džemem a opět srolujeme, tentokrát už bez papíru a necháme vychladnout.
-
V jedné míse smícháme mouku, kakao a prášek do pečiva. Ve druhé ušleháme do pěny změklé máslo s cukrem a žloutky, pak zašleháme rum a vanilkovou esenci a poté už jen lehce vmícháme mleté oříšky. Do vzniklé směsi pak už jen vařečkou střídavě přimícháváme sníh z bílků, ušlehaný se špetkou soli a směs mouky, kakaa a prášku do pečiva.
-
Formu na biskupský chlebíček (30x11cm) jsem vyložila pečícím papírem a užší strany pro jistotu vymazala máslem. Poté se do formy nalije přibližně třetina těsta, vloží se roláda a zalije se zbytkem těsta.
-
Pekla jsem uložené na nejnižší příčce trouby na 170 stupňů nejdříve 40 minut zakryté svrchu alobalem a pak jsem alobal odstranila a pekla dalších 20 minut.
Makronutrienty
54%
12%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 528 kJ | 1 642 kJ |
Kalorická hodnota | 365 kcal | 393 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
35,1 g
20,6 g |
37,7 g
22,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,51 SVJ | 3,77 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
22,5 g
8,59 g |
24,2 g
9,24 g |
Bílkoviny | 7,95 g | 8,55 g |
Sůl | 0,394 g | 0,424 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů