SNĚHOVÁ PEŘINKA
Nadýchaný sněhový dezert, na zimu jako dělaný...ke kávě :) Děkujeme Kateřině Tiché za krásný recept :)
- 1h
- 10 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 10 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vajíčka | 3 kusy |
sůl | 1 špetka |
erythritol, sukrin | 2 lžičky |
mouka kokosová | 30 g |
kokos sušený, strouhaný | 1 lžíce |
kypřící prášek do pečiva bez fosfátů | 1 lžička |
smetana ke šlehání, šlehačka | 1 kus |
lučina | 200 g |
zakysaná smetana | 400 g |
kokos sušený, strouhaný | 3 lžíce |
amaretto, likér s mandlovou příchutí | 50 ml |
kokos sušený, chipsy | 10 g |
Postup přípravy
-
3 vejce šlehat na vysoké otáčky10 minut se špetkou soli a 1 PL erythritolu - vznikne světlá hustá pěna; do ní přišlehat na menší otáčky 2 PL kokomouky + 1 PL kokosu + 1 ČL prdopu bez fosfátů - nalít na papír na plech a péct cca 10 minut na 180°C v předehřáté troubě.
-
Šlehačku ušleháme na 3/4, přišleháme 2 paloučky, jednu velkou zakysanou smetanu a kokosu tak, aby vznikl hutný, ale načechraný (to ta šlehačka) krém.
-
Pekla jsem dva pláty korpusů (mám malý plech, jistě by šlo z jednoho velkého třeba na tři pláty - fantazii se meze nekladou)
-
Vychladlé pláty rozříznout napůl = máme 4 patra dezertu, která si nasucho ořízneme do stejného rozměru (je to pak jednodušší pro výsledný efekt), a postupně POTŘEME MAŠLOVAČKOU AMARETTEM (mandlovým likérem, stačilo asi O,5 dcl) plát, navrstvíme krém, plát - likér - krém, navrch a dokola krém. dozdobíme - zde mandlové hranolky a kokosové lupínky
-
Pokud nemáte amaretto, klidně postačí rum; dáte-li jiný likér - třeba višňovku, dozdobte višněmi - zkrátka variant je mnoho, mne uspokojila tahle kombinace hořkého mandláku se sladkostí kokosu
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů