Je to poměrně univerzální recept na ovocný moučník bez klasické mouky. A směle ho můžete servírovat třeba s miskou jogurtu nebo tvarohu ke snídani.
Místo mletých pistácií můžete použít neodtučněnou mandlovou mouku, mleté lískové oříšky, para ořechy nebo třeba mletý mák. Vanilku můžete nahradit cejlonskou skořicí, perníkovým kořením i jiným, dle vaší chuti. A nemusíte se držet jen meruněk, na bublaninu se hodí i švestky, třešně, jahody a další druhy ovoce.
- 50m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
3 kusy |
3 kusy |
25 g |
25 g |
odpovídá 1 zarovnané polévkové lžíci 5 g |
5 g |
neodtučněná, neboli mleté nesolené pistácie 50 g |
50 g |
0,25 lžičky |
0,25 lžičky |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Oddělte žloutky od bílků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh. Žloutky vyšlehejte do pěny.
-
Na bílkový sníh nalijte našlehané žloutky a navrch nasypejte směs neodtučněné mandlové mouky, mletých pistácií (neodtučněné pistáciové mouky) a vanilky.
-
Vše opatrně promíchejte, aby sníh co nejméně klesnul, ale v těstě nezůstaly žmolky.
-
Těsto přesuňte do menší koláčové formy nebo pekáčku vyloženého pečícím papírem a poklaďte kousky ovoce.
-
Bublaninu pečte v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně 40 minut. Krájejte ji nejlépe až po vychladnutí.
Makronutrienty
19%
34%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 165 kJ | 1 146 kJ |
Kalorická hodnota | 279 kcal | 274 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
8,48 g
2,43 g |
8,34 g
2,39 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,848 SVJ | 0,834 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
21,2 g
3,92 g |
20,8 g
3,86 g |
Bílkoviny | 15 g | 14,7 g |
Sůl | 0,647 g | 0,636 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 10. Hořčice a výrobky z ní
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů