Vždy mi jako poslední zbydou v mrazáku ostružiny. Snažím se z nich něco udělat, ale nikdy to není ono. Příšerně kyselé a vodnaté.
V tomto receptu jsou mňam, želé je smetanové, jen s příchutí ostružin.
- 1h
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
1 hrnek |
1 hrnek |
50 g |
50 g |
30 g |
30 g |
Krém | |
500 g |
500 g |
400 g |
400 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
10 g |
10 g |
Poleva | |
200 g |
200 g |
200 ml |
200 ml |
10 g |
10 g |
Postup přípravy
-
V másle rozpustíme čokoládu.Nalít k ořechům. Mělo by to být husté, jako mokrý písek. Napěchovat do rozevírací formy(boky můžeme vyložit fólií).Dát ztuhnout do lednice.
-
Želatinu necháme deset minut naboptnat s 5 lžícemi vody. Vyšlehat smetanu. Mascarpone prošlehat se sladidlem. Šlehačku vmíchat do mascarpone. Naboptnalou želatinu rozehřejeme např v mikrovlnce, pozor nesmí se vařit. Přidáme do ní dvě lžíce krému, rozmícháme a vymícháme do zbytku krému. Šup na korpus,uhladit a do lednice.
-
Ostružiny dáme do kastrůlku a začneme zahřívat. Chvíli povaříme a rozmačkáme. Propasírujeme přez sítko. Pyré můžeme ještě trochu zredukovat. Potřebujeme 50g.
Želatinu dáme opět nabobtnat.
-
Pyré smícháme se smetanou a sladidlem. Zahřejeme aby bylo horké, ale neblizilo se k bodu varu. Rozmícháme v něm naboptnalou želatinu. Když schladne nalejeme na dort.
-
Dáme chladit. Po ztuhnutí ořízneme dort od formy, pokud jsme neměly boky vyložené fólií.
Rozevřeme formu a máme hotovo.
Dobrou chuť!
Makronutrienty
16%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 564 kJ | 2 170 kJ |
Kalorická hodnota | 374 kcal | 519 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
7,89 g
2,61 g |
10,9 g
3,62 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,789 SVJ | 1,09 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
36,5 g
18,5 g |
50,7 g
25,6 g |
Bílkoviny | 5,73 g | 7,95 g |
Sůl | 0,054 g | 0,074 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů