- 30m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Čočka | |
---|---|
500 g |
500 g |
1 000 ml |
1 000 ml |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 kus |
1 kus |
50 g |
50 g |
450 ml |
450 ml |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Půl kila zelené čočky dobře propláchneme, zalijeme dvojnásobkem objemu vody, přidáme dvě hrsti oregana a dvě hrsti pokrájené naťové cibulky (nebo jednu cibuli) a 20 minut vaříme.
-
Uvařenou čočku zjemníme cca půl litrem ovesné smetany (50g ovesných vloček rozmixujeme s 450ml horké vody), osolíme a opepříme. Podáváme třeba s pečenou cuketou
Makronutrienty
72%
26%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 375 kJ | 3 924 kJ |
Kalorická hodnota | 89,7 kcal | 938 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
16,8 g
0,722 g |
176 g
7,54 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,68 SVJ | 17,6 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
0,466 g
0,105 g |
4,87 g
1,1 g |
Bílkoviny | 6,07 g | 63,4 g |
Sůl | 0,336 g | 3,52 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů