Jste vegetariáni nebo vegani? Pak ji můžete podávat třeba s pohankou nebo celozrnnou rýží. Vyznáváte spíše low-carb stravu? V tom případě přidejte k masu nebo listovému salátu... Ať už tak či tak, na variacích této směsi si prostě pochutnáte.
- 20m
- 4 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
Salát | |
---|---|
2 lžíce |
2 lžíce |
3 kusy |
3 kusy |
3 kusy |
3 kusy |
3 kusy |
3 kusy |
50 g |
50 g |
1 hrst |
1 hrst |
1 lžička |
1 lžička |
1 špetka |
1 špetka |
20 g |
20 g |
pesto zelené genovese, bazalka 1 lžíce |
1 lžíce |
kořenicí směs provensálské bylinky 1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžička |
Postup přípravy
-
Na troše olivového oleje poduste nakrájené 2-3 střední cibule a promačkané 2-3 stroužky česneku. Přidejte pokrájená rajčata (občas přežijete i ty z plechovky), můžete přidat tmavé fazole a určitě nezapomeňte na pokrájené zelené olivy. Pokud máte, tak přidejte na provonění i nějakou čerstvou bylinku. Chvíli povařte.
-
Posolte, popepřete, posypte provensálským kořením, přihoďte lžíci tahini, lžíci bazalkového pesta a zakápněte citronem. Pak nechte ještě 5 min na mírném ohni povařit.
Makronutrienty
38%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 458 kJ | 711 kJ |
Kalorická hodnota | 109 kcal | 170 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
6,6 g
2,63 g |
10,2 g
4,08 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,66 SVJ | 1,02 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,98 g
1,36 g |
13,9 g
2,12 g |
Bílkoviny | 1,99 g | 3,1 g |
Sůl | 1,56 g | 2,42 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů