SMAŽENÝ LOSOS A BRAMBOROVÉ RŮŽE

Danula

Díky ceně máme rybičku na talíři spíš svátečně, ale o to víc si na ní pochutnáme. A když navíc ještě nemá kosti, no tak to prostě nemá chybu...

SMAŽENÝ LOSOS A BRAMBOROVÉ RŮŽE

Suroviny pro 3 osoby

Čeho Kolik
losos filet 500 g
citronová šťáva, čerstvá 3 lžičky
sůl 6 špetek
pepř černý mletý 3 špetky
řepkový olej 2 lžíce
máslo 1 lžíce
česnek stroužky 2 kusy
rozmarýn 1 snítka
brambory konzumní pozdní 2 kg
sůl 1 lžíce
rozmarýn 1 lžička
česnek sušený / granulovaný 1 lžička
máslo čerstvé 2 lžíce

Postup přípravy

  1. Porce lososa ze strany s kůží několikrát svrchu nařízneme a rozložíme na prkénko kůží dolů, pokapeme citronovou šťávou a necháme hodinku odpočívat. Poté maso z obou stran osolíme a opepříme a smažíme na oleji s trochou másla, dvěma roztlačenými stroužky česneku a snítkou čerstvého rozmarýnu.

  2. Brambory nakrájíme na tenké plátky (můžeme použít planžetové struhadlo), osušíme v bavlněné utěrce, vložíme do mísy, posypeme solí, rozmarýnem a sušeným česnekem (koření lze zvolit dle chuti) a důkladně promícháme.

  3. Pak několik plátků rozložíme na prkénko tak, aby se lehce překrývaly a srolujeme, vznikne nám základ růžičky, další plátky přikládáme po obvodu a pevně přidržujeme v prstech. Částečně umotanou růžičku vložíme do máslem vymazaného otvoru ve formě na muffiny, po obvodu ještě z každé strany pár plátků "přistrčíme", aby byl otvor zcela naplněný.

  4. Pečeme asi 30 minut na 160 stupňů. Před dopečením potřeme svrchu rozpuštěným máslem. Hotové růžičky opatrně vydloubneme z formy pomocí lžíce a vidličky, aby se nám kvítky nerozpadly dříve než je naaranžujeme na talíř.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů