Smažené bezové květy - Kosmatice – bez lepku, mléka a případně vegan

Radka

Účastní se soutěže: Grilovací sezóna

Smažené bezové květy - Kosmatice – bez lepku, mléka a případně vegan

Tohle jídlo milovala moje maminka a i přes krátkou sezónu květu černého bezu jsme ho jako děti absolvovaly minimálně jednou. Jako přílohu doporučuji rajčatový salát a pro děti jablečné pyré či kompot nebo přesnídávku.

Postup přípravy

  1. Květenství (asi 12 kusů) opatrně osprchujeme a osušíme - rozprostřeme na suchou utěrku a necháme oschnout.

  2. Na těstíčko vyšleháme vejce se solí, pepřem, přidáme minerálku a mouku, prošleháme, vhodíme kostky ledu, lehce promícháme a necháme pomalu roztávat (ono totiž to těstíčko trochu houstne). U veganské varianty postupujeme podobně vyšleháme Hrašku s minerálkou, přišleháme kypřící prášek, sůl a koření a přidáme kostky ledu - občas prošleháme.

  3. Květenství namáčíme za stopku v těstíčku, můžeme lžičkou přihrnout, mírně okapeme a smažíme ve vyšší vrstvě řepkového oleje (2 cm). Smažíme spodní stranu do zlatova, pak odstřihneme stopku a placičku obrátíme a dopékáme horní stranu dozlatova.

  4. Necháme okapat na ubrousku a podáváme teplé nebo studené.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte