Šmakounův cizrnový koláč s borůvkami
Vyzkoušela jsem tentokrát kombinaci pohankové a žitné mouky. Po celou dobu mi asistoval náš malý kuchaříček, kterého bavilo přidávat jednotlivé suroviny do robota a samozřejmě házení borůvek do vzniklého těsta byla nejlepší zábava.
- 1h
- 8 porcí
- jednoduché
Suroviny pro 8 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vejce slepičí střední, m | 4 kusy |
cizrna, sterilovaná | 266 g |
bílkový sýr natural (šmakoun, schmaky) | 100 g |
máslo, rostlinná alternativa | 134 g |
cukr třtinový | 4 lžíce |
mouka pohanková hladká | 120 g |
hladká mouka žitná celozrnná | 50 g |
kypřící prášek do pečiva | 1 kus |
voda vlažná | 200 ml |
máslo přepuštěné, ghí | 1 lžička |
borůvky | 7 hrstí |
mouka pohanková hladká | 100 g |
máslo, rostlinná alternativa | 40 g |
cukr třtinový | 40 g |
Postup přípravy
-
Cizrnu propláchneme a necháme v sítku vykapat. Nastrouháme si najemno Šmakouna.
-
Cizrnu vyšleháme tyčovým mixérem společně s nastrouhaným Šmakounem, já si pomohla přidáním přibližně 100 mililitry vody. Vyšleháme dohladka. Celkově do těsta nepřidáme více vody než je uvedeno v ingrediencích, žádnou vodu navíc jsem nepoužila. Vejce vyšleháme společně s třtinovým cukrem a Alsanem, během šlehání přidáme rozmixovanou směs cizrny a Šmakouna. Přisypeme pohankovou a žitnou mouku s kypřícím práškem a společně vyšleháme. V případě potřeby během šlehání přidáme vodu, já ji přidala tolik, aby těsto nebylo hutné, přibližně 100ml.
-
Připravené těsto nalijeme do předem vymazané formy, já jsem použila na vymazání formy Ghí. Navrch přidáme borůvky, koláč vložíme do rozehřáté trouby na 180°C. Přibližně po 10 minutách přidáme drobenku, kterou jsem připravila z pohankové mouky, Alsanu a rozemletého třtinového cukru, pečeme dalších 20-30 minut, vyzkoušíme špejlí.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů