Šmakounův cizrnový koláč s borůvkami

Na vlně chuti

Vyzkoušela jsem tentokrát kombinaci pohankové a žitné mouky. Po celou dobu mi asistoval náš malý kuchaříček, kterého bavilo přidávat jednotlivé suroviny do robota a samozřejmě házení borůvek do vzniklého těsta byla nejlepší zábava.

Šmakounův cizrnový koláč s borůvkami

Suroviny pro 8 osob

Čeho Kolik
vejce slepičí střední, m 4 kusy
cizrna, sterilovaná 266 g
bílkový sýr natural (šmakoun, schmaky) 100 g
máslo, rostlinná alternativa 134 g
cukr třtinový 4 lžíce
mouka pohanková hladká 120 g
hladká mouka žitná celozrnná 50 g
kypřící prášek do pečiva 1 kus
voda vlažná 200 ml
máslo přepuštěné, ghí 1 lžička
borůvky 7 hrstí
mouka pohanková hladká 100 g
máslo, rostlinná alternativa 40 g
cukr třtinový 40 g

Postup přípravy

  1. Cizrnu propláchneme a necháme v sítku vykapat. Nastrouháme si najemno Šmakouna.

  2. Cizrnu vyšleháme tyčovým mixérem společně s nastrouhaným Šmakounem, já si pomohla přidáním přibližně 100 mililitry vody. Vyšleháme dohladka. Celkově do těsta nepřidáme více vody než je uvedeno v ingrediencích, žádnou vodu navíc jsem nepoužila. Vejce vyšleháme společně s třtinovým cukrem a Alsanem, během šlehání přidáme rozmixovanou směs cizrny a Šmakouna. Přisypeme pohankovou a žitnou mouku s kypřícím práškem a společně vyšleháme. V případě potřeby během šlehání přidáme vodu, já ji přidala tolik, aby těsto nebylo hutné, přibližně 100ml.

  3. Připravené těsto nalijeme do předem vymazané formy, já jsem použila na vymazání formy Ghí. Navrch přidáme borůvky, koláč vložíme do rozehřáté trouby na 180°C. Přibližně po 10 minutách přidáme drobenku, kterou jsem připravila z pohankové mouky, Alsanu a rozemletého třtinového cukru, pečeme dalších 20-30 minut, vyzkoušíme špejlí.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů