Vyzkoušela jsem tentokrát kombinaci pohankové a žitné mouky. Po celou dobu mi asistoval náš malý kuchaříček, kterého bavilo přidávat jednotlivé suroviny do robota a samozřejmě házení borůvek do vzniklého těsta byla nejlepší zábava.
- 1h
- 8 porcí
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
4 kusy |
4 kusy |
266 g |
266 g |
bílkový sýr natural (šmakoun, schmaky) 100 g |
100 g |
134 g |
134 g |
4 lžíce |
4 lžíce |
120 g |
120 g |
50 g |
50 g |
1 kus |
1 kus |
200 ml |
200 ml |
1 lžička |
1 lžička |
Na posypání | |
7 hrstí |
7 hrstí |
Drobenka | |
100 g |
100 g |
40 g |
40 g |
40 g |
40 g |
Postup přípravy
-
Cizrnu propláchneme a necháme v sítku vykapat. Nastrouháme si najemno Šmakouna.
-
Cizrnu vyšleháme tyčovým mixérem společně s nastrouhaným Šmakounem, já si pomohla přidáním přibližně 100 mililitry vody. Vyšleháme dohladka. Celkově do těsta nepřidáme více vody než je uvedeno v ingrediencích, žádnou vodu navíc jsem nepoužila.
Vejce vyšleháme společně s třtinovým cukrem a Alsanem, během šlehání přidáme rozmixovanou směs cizrny a Šmakouna. Přisypeme pohankovou a žitnou mouku s kypřícím práškem a společně vyšleháme. V případě potřeby během šlehání přidáme vodu, já ji přidala tolik, aby těsto nebylo hutné, přibližně 100ml.
-
Připravené těsto nalijeme do předem vymazané formy, já jsem použila na vymazání formy Ghí. Navrch přidáme borůvky, koláč vložíme do rozehřáté trouby na 180°C. Přibližně po 10 minutách přidáme drobenku, kterou jsem připravila z pohankové mouky, Alsanu a rozemletého třtinového cukru, pečeme dalších 20-30 minut, vyzkoušíme špejlí.
Makronutrienty
68%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 673 kJ | 1 552 kJ |
Kalorická hodnota | 161 kcal | 371 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
23,2 g
5,53 g |
53,4 g
12,7 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,32 SVJ | 5,34 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,86 g
1,36 g |
13,5 g
3,13 g |
Bílkoviny | 4,93 g | 11,4 g |
Sůl | 0,493 g | 1,14 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů