Šlehaný balkánský sýr s pečenou paprikou a fazolemi
Tento dip z pečených paprik je super způsob, jak přidat nečekanou barvu a chuť třeba na večerní grilování. Pečení paprik změní jejich chuť a dodá dipu nádherně krémovou konzistenci. Perfektně se hodí k čerstvé zelenině, opečené pitě nebo topince z kvasového pečiva. Příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to – sladká, lehce uzená chuť pečených paprik v kombinaci s bylinkami a kořením vytvoří dip, který se stane hvězdou každé párty.
- 40m
- 4 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
zelená paprika | 8 kusů |
olivový olej | 1 lžíce |
fazole sterilované | 260 g |
pepř cayenský mletý | 1 špetka |
oregano, dobromysl sušená | 1 lžička |
pepř černý mletý | 3 špetky |
římský kmín mletý, cumin | 1 g |
citronová šťáva, čerstvá | 1 lžíce |
paprika sladká mletá uzená | 1 g |
česnek | 2 stroužky |
bílý sýr v nálevu, balkánský typ | 150 g |
ricotta, syrovátkový sýr | 150 g |
bílý jogurt řeckého typu | 200 g |
pepř černý mletý | 1 špetka |
citronová šťáva, čerstvá | 1 lžíce |
česnek | 2 stroužky |
pepř cayenský mletý | 2 špetky |
olivový olej | 1 lžíce |
Postup přípravy
-
Papriky nejprve omyjte, rozřízněte na čtvrtiny a odstraňte semeníky a rozložte na polovinu plechu vyloženého pečicím papírem slupkou nahoru. My jsme použili ty obyčejné zelené, ale nebojte se sáhnout po jiných barvách. Fazole scedíme (nebo použijeme uvařené), necháme vykapat, promíchejte s olivovým olejem a kořením, rozložte na další část plechu. Pečte na 200 °C asi 25-30 minut, dokud slupka paprik nezačne bublat a mírně černat a fazole nebudou křupavé. Oddělte dvě třetiny papriky do mixéru. Zbytek nakrájejte na menší kousky, smíchejte s fazolemi, dokořeňte dle chuti a dejte zvlášť - později je využijete na zdobení. Do mixéru přidejte citronovou šťávu, prolisovaný česnek, nastrouhanou kůru z poloviny citronu, lžíci jogurtu a rozmixujte do hladka. Poté přidejte další suroviny na dip a promixujte na krém. Ochutnejte, dokořeňte a opatrně dosolte. Dip rozetřete do servírovací nádoby. Ozdobte fazolovou směsí, zakápněte olivovým olejem a před podáváním můžete ještě dozdobit zastrouhnutím trochou citronové kůry.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů