Šlehaný balkánský sýr s pečenou paprikou a fazolemi

Jídelní plán

Šlehaný balkánský sýr s pečenou paprikou a fazolemi

Tento dip z pečených paprik je super způsob, jak přidat nečekanou barvu a chuť třeba na večerní grilování. Pečení paprik změní jejich chuť a dodá dipu nádherně krémovou konzistenci. Perfektně se hodí k čerstvé zelenině, opečené pitě nebo topince z kvasového pečiva. Příprava je jednoduchá a výsledek stojí za to – sladká, lehce uzená chuť pečených paprik v kombinaci s bylinkami a kořením vytvoří dip, který se stane hvězdou každé párty.

Postup přípravy

  1. Papriky nejprve omyjte, rozřízněte na čtvrtiny a odstraňte semeníky a rozložte na polovinu plechu vyloženého pečicím papírem slupkou nahoru. My jsme použili ty obyčejné zelené, ale nebojte se sáhnout po jiných barvách. Fazole scedíme (nebo použijeme uvařené), necháme vykapat, promíchejte s olivovým olejem a kořením, rozložte na další část plechu. Pečte na 200 °C asi 25-30 minut, dokud slupka paprik nezačne bublat a mírně černat a fazole nebudou křupavé.

    Oddělte dvě třetiny papriky do mixéru. Zbytek nakrájejte na menší kousky, smíchejte s fazolemi, dokořeňte dle chuti a dejte zvlášť - později je využijete na zdobení.

    Do mixéru přidejte citronovou šťávu, prolisovaný česnek, nastrouhanou kůru z poloviny citronu, lžíci jogurtu a rozmixujte do hladka. Poté přidejte další suroviny na dip a promixujte na krém. Ochutnejte, dokořeňte a opatrně dosolte. Dip rozetřete do servírovací nádoby. Ozdobte fazolovou směsí, zakápněte olivovým olejem a před podáváním můžete ještě dozdobit zastrouhnutím trochou citronové kůry.

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte