Šlehaná feta s cizrnou a pečenými rajčaty

Jídelní plán

Šlehaná feta s cizrnou a pečenými rajčaty

Inspirace pro tento recept pochází z bohatých chutí středomořské kuchyně. Snoubí se v něm pečená rajčata a kořeněná cizrna s ušlehanou fetou, ochucenou za'atarem a čerstvými bylinkami. Dip podle tohoto receptu můžete podávat jako hlavní jídlo pro dva nebo jako chuťovku pro čtyři osoby. Je vynikající s čerstvou pitou, křupavými a v troubě opečenými topinkami z kváskového pečiva nebo k čerstvé zelenině.

Postup přípravy

  1. Začněte přípravou pečených rajčat a cizrny. Rajčata a cizrnu rozmístěte na pečící papír na plech, pokapejte olivovým olejem, osolte, opepřete a posypte bylinkami. Pečte v troubě předehřáté na 200 °C asi 30–35 minut, dokud nejsou rajčata pěkně pečená a cizrna křupavá. Místo sterilované cizrny můžete samozřejmě využít cizrnu předem uvařenou.

    Mezitím si připravte dip ze šlehaného balkánského sýra nebo fety. Do mixéru dejte drobenou fetu, řecký jogurt, měkký smetanový sýr

    (např. Gervais, Palouček nebo Lučinu), prolisovaný česnek, trochu medu, pepř a případně i koření za’atar. Vše rozmixujte do hladka. Nakonec ochutnejte a opatrně dosolte - sýry jako feta nebo balkán jsou slané dost samy o sobě a je sandné to přehnat. Hotový dip rozetřete na servírovací talíř a navrch rozprostřete pečená rajčata a cizrnu. Pro extra dochucení posypte za’atarem a pokapejte olivovým olejem. Tento dip podávejte s hranolky z čerstvé zeleniny, s kousky pita chleba, nebo v trobě opečenými topinkami z kváskového pečiva.

    Dip uchovávejte v lednici v uzavřené nádobě až 3 dny. Před podáváním nechte dip ohřát na pokojovou teplotu - bude se snadněji roztírat.

    Vyzkoušet k němu můžete třeba tyhle super tortilly.

    Domácí tortilly ze špaldové mouky

Líbil se vám recept? Sdílejte

Tiskněte