Šlehačkový dort bez mouky
- 1h
- 12 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 12 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
vajíčka | 6 kusů |
cukr krystal | 150 g |
kakaový prášek, holandské kakao | 50 g |
sůl | 1 špetka |
vajíčka | 3 kusy |
cukr krystal | 50 g |
sůl | 1 špetka |
kakaový prášek, holandské kakao | 1,5 lžic |
smetana ke šlehání, šlehačka | 400 g |
puding bez vaření, vanilka | 1 kus |
smetana ke šlehání, šlehačka | 2 kusy |
ztužovač šlehačky | 20 g |
cukr moučka | 1 lžíce |
Postup přípravy
-
V míse vyšleháme ručním elektrickým šlehačem žloutky s cukrem do husté bílé pěny, poté vmícháme už jen vařečkou kakao a nakonec tuhý sníh z bílků, ušlehaný se špetkou soli. Dno dortové formy vyložíme pomaštěným pečícím papírem, vlijeme těsto a pečeme 30 minut na 180 stupňů. Vychladlý korpus překlopíme, stáhneme pečící papír a korpus prořízneme.
-
Pro moji představu byl ve finále korpus dost nízký, takže jsem se rozhodla upéct ještě jednu vrstvu a zvolila jsem už vyzkoušené těsto na roládu bez mouky, jen jsem na malý plech upekla plát z poloviční dávky a poté ořízla dokulata, takže... Ušleháme tuhý sníh z bílků se špetkou soli, poté po jednom přišleháme žloutky a nakonec vmícháme kakao. vlijeme na malý plech, vystlaný pomaštěným pečícím papírem a pečeme 12 minut na 180 stupňů. Vychladlý překlopíme, stáhneme pečící papír a podle papírové šablony ořízneme dokulata.
-
Malinová náplň: Vyšleháme podle návodu na sáčku. Smetanová náplň: Vše dotuha vyšlehat. Prokrojené korpusy jsem natřela vždy polovinou malinové a poté polovinou bílé šlehačky. Po obvodu jsem vyskládala kočičí jazýčky, na kterých náš benjaminek "ujíždí" a převázala stuhou, aby neodpadávaly. Ozdobeno šlehačkou a jahodami, které jsem pro lepší trvanlivost máčela v červeném dortovém želé.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů