ŠLEHAČKOVÉ ŠÁTEČKY BEZ KYNUTÍ
Za týden už mi to "ulejvání" skončí, takže si to musím pořádně vychutnat a maloučko se v té své kuchyni ještě ohřát. A pak zase hurá na zahradu, po dešti se tomu plevelu na záhonech daří víc než všemu ostatnímu...
- 1h
- 40 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 40 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
hladká mouka pšeničná | 250 g |
polohrubá mouka | 250 g |
sůl | 1 špetka |
cukr krystal | 2 lžíce |
mléko polotučné 1,5% tuku | 2 lžíce |
vaječný žloutek | 2 kusy |
smetana ke šlehání, šlehačka | 200 g |
máslo čerstvé | 250 g |
droždí kostka | 30 g |
tvaroh měkký tučný | 375 g |
vaječný žloutek | 1 kus |
rum (originál tuzemský) | 2 lžíce |
cukr vanilkový | 1 lžíce |
puding s příchutí vanilky, prášek | 3 lžíce |
cukr moučka | 2 lžíce |
rozinky sušené | 100 g |
Postup přípravy
-
Do mísy rozdrobíme droždí, zasypeme cukrem, zalijeme teplým mlékem, rozmícháme a hned přidáme smetanu, žloutky, mouku, sůl a změklý tuk. Rozmícháme vařečkou a pak už zpracujeme spíše rukama na vále hladké těsto, případně podle potřeby přidáme mouku.
-
Ihned rozválíme, rozkrájíme nožem na čtverce, naplníme a zabalíme šátečky. Ihned bez kynutí a potírání pečeme cca 25 minut na 170 stupňů. Horké zastříknu rumem a posypu moučkovým cukrem.
-
375g měkkého vaničkového tvarohu, 1 žloutek, 2 lžíce rumu, 1 lžíce vanilkového cukru, 3 lžíce vanilkového pudinkového prášku, moučkový cukr dle chuti, balíček rozinek. Vše v misce jen smícháme, nic nevaříme.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů