Slávky na víně

Jídelní plán

Jednoduchý a rychlý recept na mušle - slávky na víně. Přivezli jsme ho z cest po Norsku, od kuchaře z jedné z místních restaurací.

Slávky na víně

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
mušle slávky 2 000 g
víno bílé jakostní 1 hrnek
máslo čerstvé 2 lžíce
česnek 4 stroužky
chilli lusky celé 1 kus
cibule sladká, šalotka 2 kusy
petrželka, petrželová nať 1 hrst
sůl 1 lžička
citrón 0,5 kusu

Postup přípravy

  1. Pokud je potřeba, mušle očistěte kartáčkem. Propláchněte. Mušle mají snahu se zavřít. Pomoci jim můžete jemným stiskem mezi dvěma prsty. Pokud ani na takovou výpomoc slávka nereaguje - nejezte ji.

  2. Nasekejte na jemno šalotku, česnek, chilli papričku a sůl. Na středně silný plamen postavte hrnec se silným dnem. Rozehřejte v něm máslo a nechte pár vteřin osmahnout, dokud nezesklovatí a nezezlátnou. Přilejte víno (lze nahradt vývarem), očištěné mušle a zakryjte poklicí. Vařte v páře, dokud se mušle neotevřou - 6 - 8 minutek by mělo stačit. Poté mušle přeberte - ty, které se teplem neotevřely, nejezte, ale vyhoďte. Petrželku nasekejte najemno. Přidejte k mušlím. Promíchejte a dosolte, pokud je potřeba. Dochucovat můžete i kapkou citronové šťávy.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů