Tento strouhaný koláč z dýně hokkaido vznikl právě v časovém presu, když jsme se chystali do Slovinska. Původně jsem s sebou chtěla na cestu připravit ještě i sladký koláč z ořechových mouk a ostružin. Ostružiny se letos už blíží ke svému konci, ale nakonec na jejich posldní využití nezbyl čas. Konec konců, člověk se při takové cestě v autě moc nehýbe, aby si takový sladký koláček zasloužil, takže to nebyla až taková škoda.
- 1h
- 12 kusů
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
0,5 kusu |
0,5 kusu |
6 kusů |
6 kusů |
100 g |
100 g |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 lžička |
1 lžička |
1 g |
1 g |
50 g |
50 g |
1 hrst |
1 hrst |
1 špetka |
1 špetka |
Postup přípravy
-
Dýni hokkaido jsem přepůlila, odstranila semínka a očistila od slupky. Nastouhala jsem ji na hrubém struhadle. Cibuli společně se slaninou jsem si nakrájela na malé kousky a osmahla na pánvičce. Mezitím co se cibule se slaninou smažila, jsem k dýni v misce přidala vajíčka, sůl, pepř a pořádně všechno promíchala. Po chvilce jsem přidala i nakrájenou jarní cibulku nahrubo. Přidávám ji k ostatním ingrediencím až později, aby se nespálila.
-
Troubu jsem si rozehřála na 200 stupňů. Jakmile se cibule a slanina osmahla dozlatova, přidala jsem ji ke směsi s dýní. V tuto chvíli můžeš přidat jakékoliv bylinky podle své libosti. Já mám nejradši pažitku a petrželku.
-
Celou směs nalij do koláčové keramické formy o průměru zhruba 22 cm. Nechej péct 25 – 30 minut. Před koncem přidej pár hoblinek parmezánu a chilli papričky nakrájené nadrobno. Před koncem dám troubu na horní gril, aby se sýr zapekl a koláč krásně naběhl do výšky.
Makronutrienty
18%
28%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 644 kJ | 567 kJ |
Kalorická hodnota | 154 kcal | 135 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
4,14 g
1,69 g |
3,65 g
1,49 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,414 SVJ | 0,365 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
12,7 g
4,81 g |
11,2 g
4,23 g |
Bílkoviny | 6,44 g | 5,67 g |
Sůl | 0,764 g | 0,673 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
- 13. Vlčí bob (lupina) a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů