Výborná alternatíva k slanému koláču, s použitým len jednej polievkovej lyžice špaldovej múky.
Samozrejme sa nejedná o koláč, ktorý môžete podávať niekde na oslave, ale o výbornú alternatívu obedového menu.
Kombináciou červenej šošovice, ovsených vločiek a rajčín dostaneme konzistenčne natoľko tuhú zmes, z ktorej sa dá krásne vytvoriť korpus.
Krásnu súhru chutí jedlu dodali sušené bylinky v znení šalvie, tymiánu a mäty.
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Korpus | |
---|---|
150 g |
150 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
1 kus |
400 g |
400 g |
50 g |
50 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžička |
1 lžička |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
Náplň | |
250 g |
250 g |
2 kusy |
2 kusy |
1 lžíce |
1 lžíce |
50 ml |
50 ml |
1 lžička |
1 lžička |
2 lžíce |
2 lžíce |
100 g |
100 g |
Postup přípravy
-
Červenú šošovicu varíme v dvojnásobnom množstve vody, kým úplne nezmäkne, teda asi 10 minút.
-
Na rozohriatom olivovom oleji, v hlbšej panvici, restujeme nadrobno nakrájanú cibuľku. Keď vidíme, že je cibuľe hotová, pridáme k nej na plátky nakrájaný cesnak a zmes ešte 2 minúty restujeme.
-
Odstavíme panvicu z plameňa a primiešame rajčiny, hotovú a precedenú šošovicu, ovsené vločky, citrónovú šťavu, bylinky a soľ.
Zmes utlačíme na dno okrúhlej alebo tortovej formy.
-
Cuketu si nakrájame nadrobno a dáme ju asi na 4 minúty dusiť.
Medzitým si vyšlaháme vajcia, do ktorých najskôr pridáme múku a potom mlieko. Zmes osolíme.
-
Do uvarenej a precedenej cukety vmiešame rajčinové pesto, ktoré chuť cukety krásne oživí.
Cuketky rozmiestime na korpus a prelejeme ich vaječno - múčnou zmesou.
-
Koláč pečieme vo vyhriatej rúre na 190 stupňov asi 20 - 25 minút.
5 minút pred dokončením ho posypeme strúhaným syrom.
Makronutrienty
52%
29%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 553 kJ | 1 789 kJ |
Kalorická hodnota | 132 kcal | 428 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
14,7 g
0,883 g |
47,5 g
2,85 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 1,47 SVJ | 4,75 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,25 g
2,01 g |
17 g
6,5 g |
Bílkoviny | 8,03 g | 26 g |
Sůl | 1,24 g | 4,02 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů