Slaný pikantní koláč z rýžové a čočkové mouky - bez lepku, mléka, vajec, kukuřice i sóji
Účastní se soutěže: Spolu u stolu
Dnes inspirace na postní dny velikonoční... ryba se prý směla konzumovat jako postní jídlo. Zkuste si užít variaci slaného koláče s rybkami. Bez lepku, mléka i vajec. Z těsta můžete tvarovat vlhkou rukou i malé bochánky, které jsou skvělé k zeleninovým polévkám. Najdete i ve dvojce kuchařce v kapitole slané dobroty.
Věnováno všem milovníkům slaných a pikantních jídel, kteří jsou nuceni dodržovat sdružené diety. Variace na známý a pikantní koláč s karamelizovanou cibulí a rybkami...
- 1h:30m
- 4 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
100 g |
100 g |
100 g |
100 g |
50 g |
50 g |
6 g |
6 g |
kypřící prášek do pečiva bezlepkový 4 g |
4 g |
1 lžíce |
1 lžíce |
5 g |
5 g |
1 lžička |
1 lžička |
250 ml |
250 ml |
1 lžíce |
1 lžíce |
Náplň | |
4 kusy |
4 kusy |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
2 lžíce |
3 snítky |
3 snítky |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
1 špetka |
2 lžíce |
2 lžíce |
100 g |
100 g |
30 g |
30 g |
Postup přípravy
-
Tip: pod náplň můžeme potřít těsto slabou vrstvou drcená rajčata z plechovky a ze stejného těsta upečete skvělé pikantní bochánky třeba k hustým polévkám....
plech s pečícím papírem 30 x 40 cm
-
Přiravíme si cibulovou náplň.: Cibuli s cukrem pomalu osmažíme na dvou lžících olivového oleje asi na středním plameni. Trvá to cca 20 minut až cibule začne vonět a karamelizovat, přidáme tymián, balzamico, dosolíme a opepříme a stáhneme plamen na minimum. Dopékáme za stálého míchání cca 5 minut.
Necháme vychladnout. Na sítě necháme okapat rybky či tuňáka od oleje. Stejně tak olivy.
-
V míse si promícháme mouky s kypřidlem, solí a kořením. Teprve po promíchání přidáme sušené droždí a přilijeme tekutinu (teplou vodu s agáv. sirupem). Rukou vyhněteme polotuhé těsto, které necháme v přikryté míse cca 45 minut odpočívat.
-
Troubu rozehřejeme na 220 °C. Po vykynutí těsta přidáme 1 lžíci oliv. oleje a zapracujeme v hladké těsto, které rukou namočenou ve vodě nebo naolejovanou rozetřeme po celé ploše pečící nádoby na výšku cca 1 cm. Poklademe karamelizovanou cibulí případně pod ní pomažeme rajčaty a povrch posypeme rybkami či kousky tuňáka a černými olivami. Pečeme prudce cca 20 minut, až jsou okraje koláče křupavé. Po upečení koláč vyndáme pouze s papírem na mřížku a necháme trochu vychladnout. Podáváme vlažný i studený.
Makronutrienty
69%
15%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 716 kJ | 1 564 kJ |
Kalorická hodnota | 171 kcal | 374 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
24,6 g
4,68 g |
53,7 g
10,2 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,46 SVJ | 5,37 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
5,85 g
0,958 g |
12,8 g
2,09 g |
Bílkoviny | 5,25 g | 11,5 g |
Sůl | 2,01 g | 4,38 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů