Slaný pikantní koláč z rýžové a čočkové mouky - bez lepku, mléka, vajec, kukuřice i sóji

Radka

Dnes inspirace na postní dny velikonoční... ryba se prý směla konzumovat jako postní jídlo. Zkuste si užít variaci slaného koláče s rybkami. Bez lepku, mléka i vajec. Z těsta můžete tvarovat vlhkou rukou i malé bochánky, které jsou skvělé k zeleninovým polévkám. Najdete i ve dvojce kuchařce v kapitole slané dobroty. Věnováno všem milovníkům slaných a pikantních jídel, kteří jsou nuceni dodržovat sdružené diety. Variace na známý a pikantní koláč s karamelizovanou cibulí a rybkami...

Slaný pikantní koláč z rýžové a čočkové mouky - bez lepku, mléka, vajec, kukuřice i sóji

Suroviny pro 4 osoby

Čeho Kolik
mouka rýžová z tmavé rýže 100 g
škrob rýžový 100 g
čočková mouka, mouka z čočky 50 g
sůl 6 g
kypřící prášek do pečiva bezlepkový 4 g
kořenicí směs na pizzu 1 lžíce
droždí sušené 5 g
sirup agávový 1 lžička
voda vlažná 250 ml
olivový olej 1 lžíce
cibule červená 4 kusy
olivový olej 2 lžíce
cukr třtinový 2 lžíce
tymián čerstvý 3 snítky
sůl 1 špetka
pepř černý mletý 1 špetka
ocet balsamikový 2 lžíce
ančovičky, sardelové filetky 100 g
olivy černé 30 g

Postup přípravy

  1. Tip: pod náplň můžeme potřít těsto slabou vrstvou drcená rajčata z plechovky a ze stejného těsta upečete skvělé pikantní bochánky třeba k hustým polévkám.... plech s pečícím papírem 30 x 40 cm

  2. Přiravíme si cibulovou náplň.: Cibuli s cukrem pomalu osmažíme na dvou lžících olivového oleje asi na středním plameni. Trvá to cca 20 minut až cibule začne vonět a karamelizovat, přidáme tymián, balzamico, dosolíme a opepříme a stáhneme plamen na minimum. Dopékáme za stálého míchání cca 5 minut. Necháme vychladnout. Na sítě necháme okapat rybky či tuňáka od oleje. Stejně tak olivy.

  3. V míse si promícháme mouky s kypřidlem, solí a kořením. Teprve po promíchání přidáme sušené droždí a přilijeme tekutinu (teplou vodu s agáv. sirupem). Rukou vyhněteme polotuhé těsto, které necháme v přikryté míse cca 45 minut odpočívat.

  4. Troubu rozehřejeme na 220 °C. Po vykynutí těsta přidáme 1 lžíci oliv. oleje a zapracujeme v hladké těsto, které rukou namočenou ve vodě nebo naolejovanou rozetřeme po celé ploše pečící nádoby na výšku cca 1 cm. Poklademe karamelizovanou cibulí případně pod ní pomažeme rajčaty a povrch posypeme rybkami či kousky tuňáka a černými olivami. Pečeme prudce cca 20 minut, až jsou okraje koláče křupavé. Po upečení koláč vyndáme pouze s papírem na mřížku a necháme trochu vychladnout. Podáváme vlažný i studený.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů