Slaný pikantní koláč z rýžové a čočkové mouky - bez lepku, mléka, vajec, kukuřice i sóji
Věnováno všem milovníkům slaných a pikantních jídel, kteří jsou nuceni dodržovat sdružené diety. Variace na známý a pikantní koláč s karamelizovanou cibulí a rybkami...
- 1h:30m
- 4 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
mouka rýžová z tmavé rýže | 100 g |
škrob rýžový | 100 g |
čočková mouka, mouka z čočky | 50 g |
sůl | 6 g |
kypřící prášek do pečiva bezlepkový | 3 g |
kořenicí směs na pizzu | 1 lžíce |
droždí sušené | 5 g |
sirup agávový | 1 lžička |
voda vlažná | 230 ml |
olivový olej | 1 lžíce |
cibule červená | 3 kusy |
cukr třtinový | 2 lžíce |
olivový olej | 2 lžíce |
tymián čerstvý | 3 snítky |
sůl | 1 špetka |
ocet balsamikový | 2 lžíce |
ančovičky, sardelové filetky | 100 g |
olivy černé | 1 hrst |
Postup přípravy
-
Tip: pod náplň můžeme potřít těsto slabou vrstvou drcená rajčata z plechovky a ze stejného těsta upečete skvělé pikantní bochánky třeba k hustým polévkám....
-
Přiravíme si cibulovou náplň.: Cibuli s cukrem pomalu osmažíme na dvou lžících olivového oleje asi na středním plameni. Trvá to cca 20 minut až cibule začne vonět a karamelizovat, přidáme tymián, balzamico, dosolíme a opepříme a stáhneme plamen na minimum. Dopékáme za stálého míchání cca 5 minut. Necháme vychladnout. Na sítě necháme okapat rybky či tuňáka od oleje. Stejně tak olivy.
-
V míse si promícháme mouky s kypřidlem, solí a kořením. Teprve po promíchání přidáme sušené droždí a přilijeme tekutinu (teplou vodu s agáv. sirupem). Rukou vyhněteme polotuhé těsto, které necháme v přikryté míse cca 45 minut odpočívat.
-
Troubu rozehřejeme na 220 °C. Po vykynutí těsta přidáme 1 lžíci oliv. oleje a zapracujeme v hladké těsto, které rukou namočenou ve vodě nebo naolejovanou rozetřeme po celé ploše pečící nádoby na výšku cca 1 cm. Poklademe karamelizovanou cibulí případně pod ní pomažeme rajčaty a povrch posypeme rybkami či kousky tuňáka a černými olivami. Pečeme prudce cca 20 minut, až jsou okraje koláče křupavé. Po upečení koláč vyndáme pouze s papírem na mřížku a necháme trochu vychladnout. Podáváme vlažný i studený.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 4. Ryby a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů