Slaný pekanový koláč se zeleninou a ovčím sýrem (paleo)
Slaný pekanový koláč se zeleninou a ovčím sýrem (paleo) Milí Rutináci, dnes mám pro vás super nízkosacharidový slaný koláč, po kterém se budete olizovat
- 1h:30m
- 8 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 8 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
máslo přepuštěné, ghí | 4 lžíce |
cuketa | 1 kus |
pórek | 1 kus |
špenát, čerstvé listy | 125 g |
vajíčka | 1 kus |
sůl himálajská jemná | 0,5 lžičky |
pepř černý mletý | 1 špetka |
majoránka sušená drhnutá | 1 lžíce |
sýr polotvrdý ovčí | 40 g |
ořechy pekanové | 400 g |
soda jedlá | 2 lžičky |
sůl himálajská jemná | 0,5 lžičky |
česnek | 1 stroužek |
majoránka sušená drhnutá | 1 lžíce |
Postup přípravy
-
Na dno formy jsem vložila pečící papír a snímatelný bok jsem utáhla. Korpus jsem připravila tak, že jsem ořechy rozmixovala v kuchyňském robotu na konzistenci strouhanky. Mleté ořechy jsem smíchala s ostatními ingrediencemi na korpus a nasypala do formy. Směs jsem rovnoměrně rozprostřela a dlaní řádně tlačila k formě tak, aby na bocích vznikl 2cm vysoký okraj.
-
Následně jsem připravila náplň. Na ghí jsem dozlatova orestovala najemno nasekaný pórek. Když byl pórek hotový, přidala jsem do něj lístky baby špenátu a asi tak minutu jsem jej dusila, aby se spařil a zmenšil svůj objem. Směs jsem sundala z plotny a přidala jsem do ní nahrubo nastrouhanou cuketu (v BIO verzi ji neloupu). Vše smíchám se solí, majoránkou, vejcem a pepřem a naliji do korpusu. Navrch jsem nastrouhala tvrdý ovčí sýr a pekla jsem v na 170°C předehřáté troubě 60 minut.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů