Slaný koláč s rajčaty, provensálským šmakounem…
Od oběda mi zbyly brambory a květák, které bylo třeba zužitkovat a jáhly jsem měla po ruce, skvěle pojí, cibule, česnek a koření nesmí chybět. Baví mě experimenty a vznikl chuťově velmi zajímavý koláč, rozhodně se k němu ještě vrátím.
- 1h
- 4 porce
- středně obtížné
Suroviny pro 4 osoby
Čeho | Kolik |
---|---|
květák | 300 g |
brambory vařené ve slupce | 160 g |
jáhly, proso | 112 g |
bílkový sýr natural (šmakoun, schmaky) | 100 g |
cibule | 1 kus |
citronová šťáva, čerstvá | 1 lžíce |
tymián sušený | 1 g |
česnek stroužky | 2 kusy |
sůl himálajská jemná | 1 lžička |
pórek | 0,5 kusu |
cibule | 0,5 kusu |
rajčata cherry | 12 kusů |
máslo přepuštěné, ghí | 1 lžíce |
hraška na zahušťování | 1 lžíce |
Postup přípravy
-
Jáhly propláchneme, spaříme horkou vodou, povaříme 5 minut, přecedíme, dáme do mísy, do které přidáme vařené brambory, uvařený květák ( přibližně hrst vařeného květáku dáme stranou), nastrouhaného provensálského Šmakouna, šťávu z citronu, vše rozmixujeme tyčovým mixérem, přidáme najemno nakrájenou bílou cibuli, česnek, tymián, osolíme dle chuti.
-
Vzniklou směsí naplníme formu na koláč, před plněním formu vysteleme až po okraj pečícím papírem, základ na korpus upěchujeme a uhladíme. Zbylý květák obalíme v hraška těstíčku, které připravíme z vody a hrašky na obalování dle návodu. Obalený květák v těstíčku nandáme různě po koláči. Ozdobíme pokrájeným pórkem, cibulí, přidáme pokrájená rajčata, pro dospělé navíc osolíme, opepříme, zakapeme Ghíčkem, pečeme na 180°C alespoň 30 minut. Pro dospělé nešetříme ani rajčaty či další přidanou zeleninou. Pokud chcete koláč více křupavý, pečte samostatně bez zdobení 30 minut a následně přidejte zdobení a opět pečte 30 minut.
-
Necháme pořádně vychladnout jinak se těsto bude trhat. Jelikož jsem připravovala pro syna, zvolila jsem pečení květáku rovnou s koláčem, pokud chcete květák křupavý opečte květák obalený v hrašce na Ghí a následně jen přidejte na pečený koláč.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů