Slaný dýňový koláč
Dýňové období je v plném proudu a já jsem tentokrát měla chuť na nějaké slané pečení. Tak jsem spojila příjemné s užitečným a vznikl tenhle výtečný koláč. Můžete si ho dát teplý i studený, stejně jako s ním klidně pohostíte i návštěvu. http://mamavkuchyni.cz/slany-dynovy-kolac-od-1-roku/
- 1h
- 8 porcí
- středně obtížné
Suroviny pro 8 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
dýně Hokkaido | 250 g |
hladká mouka špaldová | 100 g |
olej řepkový | 100 ml |
vajíčka | 4 kusy |
šunka kuřecí | 100 g |
bílý jogurt řeckého typu | 150 g |
sýr parmazánového typu, strouhaný | 20 g |
cibule | 1 kus |
česnek stroužky | 3 kusy |
kypřící prášek do pečiva | 0,5 kusu |
sůl | 1 lžička |
Postup přípravy
-
Cibuli nakrájejte na jemno a šunku na nudličky. V pánvi rozpalte malé množství oleje a šunku s cibulí na něm osmahněte. V poslední třetině smažení přidejte i na drobno nakrájený česnek a společně dodělejte do zlatova. Odstavte.
-
Syrovou dýni nastrouhejte na hrubé části struhadla a přidejte k ní vejce, olej, řecký jogurt, na jemno nastrouhaný sýr, sůl, kypřící prášek a také směs z pánve. Promíchejte a poté zapracujte mouku.
-
Výsledné těsto by mělo být konzistencí asi jako třeba těsto na bábovku. Nalijte je do vymazaného a vysypaného plechu 20x30 cm(nebo stačí vyložit pečícím papírem) a pečte v troubě rozpálené na 180 °C (horkovzduch) zhruba 30 – 40 minut. Upečení poznáte stejně jako u buchet na špejli – pokud na ní těsto zůstává, je koláč ještě syrový.
-
Dětská specifika: Šunku volte s vysokým podílem masa (nejvyšší jakosti), vynechat ji však můžete i úplně. Pozor také na horší stravitelnost a nadýmavost cibule a česneku.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů