Slaný dýňový koláč

Máma v kuchyni

Dýňové období je v plném proudu a já jsem tentokrát měla chuť na nějaké slané pečení. Tak jsem spojila příjemné s užitečným a vznikl tenhle výtečný koláč. Můžete si ho dát teplý i studený, stejně jako s ním klidně pohostíte i návštěvu. http://mamavkuchyni.cz/slany-dynovy-kolac-od-1-roku/

Slaný dýňový koláč

Suroviny pro 8 osob

Čeho Kolik
dýně Hokkaido 250 g
hladká mouka špaldová 100 g
olej řepkový 100 ml
vajíčka 4 kusy
šunka kuřecí 100 g
bílý jogurt řeckého typu 150 g
sýr parmazánového typu, strouhaný 20 g
cibule 1 kus
česnek stroužky 3 kusy
kypřící prášek do pečiva 0,5 kusu
sůl 1 lžička

Postup přípravy

  1. Cibuli nakrájejte na jemno a šunku na nudličky. V pánvi rozpalte malé množství oleje a šunku s cibulí na něm osmahněte. V poslední třetině smažení přidejte i na drobno nakrájený česnek a společně dodělejte do zlatova. Odstavte.

  2. Syrovou dýni nastrouhejte na hrubé části struhadla a přidejte k ní vejce, olej, řecký jogurt, na jemno nastrouhaný sýr, sůl, kypřící prášek a také směs z pánve. Promíchejte a poté zapracujte mouku.

  3. Výsledné těsto by mělo být konzistencí asi jako třeba těsto na bábovku. Nalijte je do vymazaného a vysypaného plechu 20x30 cm(nebo stačí vyložit pečícím papírem) a pečte v troubě rozpálené na 180 °C (horkovzduch) zhruba 30 – 40 minut. Upečení poznáte stejně jako u buchet na špejli – pokud na ní těsto zůstává, je koláč ještě syrový.

  4. Dětská specifika: Šunku volte s vysokým podílem masa (nejvyšší jakosti), vynechat ji však můžete i úplně. Pozor také na horší stravitelnost a nadýmavost cibule a česneku.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů