Miluji vajíčka k snídani. Ale děti už začínají protestovat. Vlastně ani ne proti vajíčkům jako takovým, i když to říkají. Důležité je totiž to, aby pokaždé vypadala a chutnala odlišně. Na sladko to mohou být palačinky, lívance, vafle, mugcake, žloutkový pudink, schovat se dají i do ořechové kaše. Nicméně tentokrát jsem zvolila slanou variantu, tu mám radši. Na míchaná ani smažená vajíčka se děti netvářily příjemně, dokonce ani při slibu slaniny. A co vafle? Slané? Tak vznikla slaninová omeleta netradičně připravená ve vaflovači. A slavila úspěch.
- 25m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
6 kusů |
6 kusů |
pozor na její složení 200 g |
200 g |
1 špetka |
1 špetka |
3 špetky |
3 špetky |
Postup přípravy
-
Vejce vyklepněte a pomocí vidličky rozšlehejte se solí a pepřem.
-
Pokud máte slaninu vcelku, nakrájejte ji na tenké plátky. Podle velikosti vašeho vaflovače rozdělte slaninu na několik hromádek. Do mého relativně velkého vaflovače se vejde omeleta jen z 1 ½ vejce. Během pečení vajíčka hodně nabydou. Při prvním pokusu udělejte omeletu raději hodně malou, ať nemusíte čistit zevní stranu vaflovače od vybublaných vajec a tuku ze slaniny. Po dohotovení omelety zhodnoťte, jestli zůstal okolo ní ve vaflovači dostatek volného prostoru. Podle toho upravte dávku vajec na další omeletu.
-
Do vaflovače rozprostřete první várku slaniny. Jakmile začne pouštět tuk, vlijte odpovídající část vajec. Vaflovač zaklopte a omeletu usmažte. Vajíčka budou syčet a z vaflovače bude unikat pára.
-
Pomocí kuchyňských kleští hotovou omeletu vyndejte a ihned podávejte, například se syrovou zeleninou. Omeletu servírujte co nejčerstvější, chladnutím částečně spadne a trochu zgumovatí.
-
Stejným způsobem usmažte ze zbylé slaniny a vajec další omelety.
Makronutrienty
1%
19%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 552 kJ | 4 509 kJ |
Kalorická hodnota | 371 kcal | 1 078 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
0,665 g
0,065 g |
1,93 g
0,189 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,067 SVJ | 0,193 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
37,6 g
12,5 g |
109 g
36,3 g |
Bílkoviny | 8,93 g | 25,9 g |
Sůl | 0,758 g | 2,2 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
- 12. Oxid siřičitý a siřičitany (ve vyšších koncentracích)
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů