Původní recept vyšel v mojí první kuchařce v roce 2015 a pochází z roku 2009, kdy byla naše Bětka malá a toužila po preclíčcích, které viděla v klasické pekárně. Zkusila jsem tehdy upravit recept z časopisu Apetit, který byl postaven na bramborách... Z batát a mouky z quinoi dostanete trochu zdravější verzi...
- 20m
- 30 kusů
- jednoduché
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
200 g |
200 g |
100 g |
100 g |
30 g |
30 g |
uvařených oloupaných nastrouhaných batát nebo brambor (varný typ B, C) 250 g |
250 g |
Alsan nebo podobného min 80% tuku 125 g |
125 g |
1 lžička |
1 lžička |
1 lžíce |
1 lžíce |
Na potření | |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
1 lžíce |
0,5 lžičky |
0,5 lžičky |
1 lžíce |
1 lžíce |
Postup přípravy
-
Nastrouhané brambory nebo batáty, mouky, sůl a polévkovou lžíci chia v misce promícháme a nastrouháme ke směsi studený tuk. Vypracujeme rukou vláčné těsto, které vložíme do igelitového sáčku a necháme v lednici alespoň dvě hodiny odpočinout.
-
Troubu rozehřejeme na horký vzduch na 190 °C. Plech si vyložíme pečícím papírem. Těsto vyndáme z lednice, necháme hodinu odležet. Z těsta odkrajujeme kousky, které na pomoučené ploše vytvarujeme do hádku a vytvoříme preclíček (velikost cca 4 cm). Preclíčky přendáme na plech. Před pečením je potřeme směsí a posypeme mákem či sezamem, případně hrubou solí. Pečeme dozlatova, trvá to cca 20-25 minut.
Makronutrienty
69%
10%
Čeho | na 100 g | na 1 kus |
---|---|---|
Energetická hodnota | 1 168 kJ | 255 kJ |
Kalorická hodnota | 279 kcal | 61 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
38,9 g
1,83 g |
8,5 g
0,4 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 3,89 SVJ | 0,85 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
11,5 g
1,6 g |
2,51 g
0,349 g |
Bílkoviny | 5,83 g | 1,27 g |
Sůl | 0,96 g | 0,21 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů