Slané krekry z luštěninových mouk - bez lepku, mléka i vajec

Radka

Tak dnes příspěvek o slaných cestovních krekrech a sušenkách a dneska rovnou bez lepku, mléka i vajec.

Slané krekry z luštěninových mouk - bez lepku, mléka i vajec

Suroviny pro 40 osob

Čeho Kolik
čočková mouka, mouka z čočky 125 g
mouka cizrnová 125 g
chia semínka 2 lžíce
mák 1 lžíce
olej řepkový 3 lžíce
voda vlažná 130 ml
sůl 1 lžička
paprika sladká mletá uzená 1 lžička
kurkuma mletá 0,5 lžičky

Postup přípravy

  1. Všechny ingredience smícháme v hladké kompaktní těsto, zabalíme do potravinářské folie a necháme cca 1-2 hodiny v lednici odpočinout. Mělo by být mírně ztuhlé, aby se s ním dobře pracovalo -záleží na jemnosti použité mouky - pokud se těsto drobí přidejte po lžíci teplou vodu, pokud je hodně řídké, přidejte mouku.

  2. Mezi dvěma díly potravinářské folie vyválíme z těsta placku o výšce cca 0,3 - 0,5 cm. Rádélkem vykrajujeme tyčinky, které můžete mírně zkroutit. Troubu rozehřejeme na 180 °C.

  3. Pečivo vkládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě cca 10-15 minut, pak teplotu snížíme na 120° a sušíme cca 10 minut. Krekry by měly být křupavé... Necháme na mřížce vychladnout, konzumujeme samotné či k polévkám a dipům.

Makronutrienty

Čeho na 100 g na 1 porci

Alergeny

Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů