Slané krekry z luštěninových mouk - bez lepku, mléka i vajec
Tak dnes příspěvek o slaných cestovních krekrech a sušenkách a dneska rovnou bez lepku, mléka i vajec.
- 2h
- 40 porcí
- jednoduché
- Chuťovky a kanapky
- Jíme venku
- Párty
- Pečení
- Pečivo
- Rostlinný původ
- Vaříme ze základu
- Vegetariánské recepty
Suroviny pro 40 osob
Čeho | Kolik |
---|---|
čočková mouka, mouka z čočky | 125 g |
mouka cizrnová | 125 g |
chia semínka | 2 lžíce |
mák | 1 lžíce |
olej řepkový | 3 lžíce |
voda vlažná | 130 ml |
sůl | 1 lžička |
paprika sladká mletá uzená | 1 lžička |
kurkuma mletá | 0,5 lžičky |
Postup přípravy
-
Všechny ingredience smícháme v hladké kompaktní těsto, zabalíme do potravinářské folie a necháme cca 1-2 hodiny v lednici odpočinout. Mělo by být mírně ztuhlé, aby se s ním dobře pracovalo -záleží na jemnosti použité mouky - pokud se těsto drobí přidejte po lžíci teplou vodu, pokud je hodně řídké, přidejte mouku.
-
Mezi dvěma díly potravinářské folie vyválíme z těsta placku o výšce cca 0,3 - 0,5 cm. Rádélkem vykrajujeme tyčinky, které můžete mírně zkroutit. Troubu rozehřejeme na 180 °C.
-
Pečivo vkládáme na plech vyložený pečícím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě cca 10-15 minut, pak teplotu snížíme na 120° a sušíme cca 10 minut. Krekry by měly být křupavé... Necháme na mřížce vychladnout, konzumujeme samotné či k polévkám a dipům.
Makronutrienty
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 5. Jádra podzemnice olejné (arašídy) a výrobky z nich
- 6. Sójové boby (sója) a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
- 8. Suché skořápkové plody, tj. mandle, lískové ořechy, ořechy
- 9. Celer a výrobky z něj
- 10. Hořčice a výrobky z ní
- 11. Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů