Jakmile s koncem léta a začátkem podzimu přijdou chladnější rána, často přijde vhod teplá snídaně. Jednou z možností je i tato omeleta pečená v troubě a podávaná s ovocem.
Na omeletu je potřeba jen pár základních surovin, které nejspíš doma běžně míváte. Její příprava je poměrně rychlá a nezahrnuje žádné složitosti. Nutností je pouze vlastnictví dostatečně velké litinové pánve s uchy, která snesou vysokou teplotu. Já používám celolitinovou pánev o průměru třicet centimetrů patřící ke grilu Weber.
- 30m
- 2 porce
- jednoduché
Potřebné suroviny
6 kusů |
6 kusů |
2 lžíce |
2 lžíce |
1 špetka |
1 špetka |
2 hrsti |
2 hrsti |
Postup přípravy
-
Na plotýnku dejte nasucho rozehřívat velkou litinovou pánev.
-
Oddělte bílky od žloutků. Bílky vyšlehejte se špetkou soli na pevný sníh, který se udrží ve tvaru špiček.
-
Žloutky vyšlehejte do pěny. Do vyšlehaných žloutků opatrně rovnoměrně vmíchejte bílkový sníh, snažte se, aby co nejméně klesl.
-
Na rozpálené pánvi nechejte rozpustit máslo a poté na ni opatrně rozetřete našlehané vaječné těsto. Pak pánev přesuňte do trouby pod středně rozpálený gril (200 °C).
-
Omeletu nechejte v troubě nabýt na objemu a opéct z horní strany do zlatohněda. Měla by být hotova za 15 až 20 minut. Poté ji vyndejte z trouby a ihned rozkrájejte. Trochu klesne, přesto ale zůstane nadýchaná. Podávejte ji ještě teplou s ovocem.
Makronutrienty
24%
36%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 525 kJ | 1 667 kJ |
Kalorická hodnota | 125 kcal | 398 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
5,38 g
0,28 g |
17,1 g
0,89 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 0,538 SVJ | 1,71 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
8,75 g
3,18 g |
27,8 g
10,1 g |
Bílkoviny | 7,86 g | 24,9 g |
Sůl | 0,361 g | 1,15 g |
Alergeny
- 3. Vejce a výrobky z nich
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů