Jakmile nastane čas, kdy je dostupné domácí čerstvé ovoce, začnu tvořit ovocné knedlíkové variace - jahodové, meruňkové, švestkové, višňové, jablkové,... Nedělám klasické tvarohové knedlíky. Tvaroh si šetřím nahoru. Toto těsto je fakt super, snadno se zpracovává. Těsto je jakousi variací odpalovaného těsta s vařenými brambory a hlavně knedlíky všem chutnají. Těsto je trochu tmavší díky zdravější špaldové mouce. Z těsta je cca 15 ks ovocných knedlíků dle velikosti ovoce.
- 45m
- 3 porce
- středně obtížné
Potřebné suroviny
Těsto | |
---|---|
hladká mouka špaldová celozrnná 200 g |
200 g |
75 g |
75 g |
150 g |
150 g |
100 g |
100 g |
50 g |
50 g |
1 g |
1 g |
150 g |
150 g |
100 ml |
100 ml |
1 lžička |
1 lžička |
700 g |
700 g |
Postup přípravy
-
V míse smícháme pohankovou a špaldovou mouku, přidáme sůl. Suroviny promícháme a vytvoříme důlek, do kterého vyklepneme vajíčko.
-
Na mírném ohni rozpustíme 50g másla ve 100ml vody (nevařime). Máslo rozpuštěné ve vodě nalejeme do mísy se sypkými surovinami a vajíčkem. Lehce promícháme. Přidáme nastrouhané brambory a vypracujeme vláčné těsto.
-
Těsto dáme na moukou posypaný vál a vyválíme placku. Rozdělíme na čtverce s ohledem na velikost ovoce. Do kousků těsta zabalíme vypeckované meruňky a vytvoříme knedlíky.
-
Knedlíky házíme do vařící vody. Počkáme až vyplavou a ještě provaříme cca 4minuty s ohledem na velikost ovoce.
-
V kastrůlku rozpustíme 50g másla. Knedlíky servírujeme s tvarohem, sypané skořicí a cukrem. Poléváme rozpuštěným máslem.
Makronutrienty
71%
11%
Čeho | na 100 g | na 1 porci |
---|---|---|
Energetická hodnota | 670 kJ | 3 416 kJ |
Kalorická hodnota | 160 kcal | 817 kcal |
Sacharidy
z toho cukry |
24,5 g
5,72 g |
125 g
29,1 g |
Sacharidové výměnné jednotky (10 g) | 2,45 SVJ | 12,5 SVJ |
Tuky
z toho nasycené mastné kyseliny |
6,13 g
3,65 g |
31,2 g
18,6 g |
Bílkoviny | 3,74 g | 19 g |
Sůl | 0,083 g | 0,421 g |
Alergeny
- 1. Obiloviny obsahující lepek
- 7. Mléko a výrobky z něj
Přesné informace najdete ve složení konkrétních produktů